Managed hosting door True

Winst EDS onder druk door verzelfstandiging

 

NEW YORK, NY - Eindelijk - na jaren van plannen smeden en weer verwerpen - zijn General Motors en dochter Electronic Data Systems het eens geworden over zelfstandigheid van 's werelds grootste computerdiensten-aanbieder. De directie van EDS waarschuwt haar aandeelhouders dat de separatie in eerste instantie negatieve gevolgen voor de winst zal krijgen.

Eén van de redenen daarvoor is het bedrag van 500 miljoen dollar, dat EDS eenmalig aan de automobielfabrikant overmaakt. Een tweede reden is de reorganisatie, die het bedrijf zal ondergaan om te kunnen voortbestaan als zelfstandige eenheid.
Ook van invloed op de winstgevendheid is het feit dat EDS opnieuw moet onderhandelen over de contracten met het moederbedrijf voor het beheer van haar computersystemen. Vorig jaar was nog ruim 30 procent van de omzet van EDS afkomstig van General Motors. EDS beweert echter nog minstens tien jaar lang de belangrijkste IT-leverancier voor de autofabrikant te blijven.

Koersdaling

Onder invloed van deze aankondiging daalde de koers van het aandeel EDS met twee dollar. De GM-aandelen uit de klasse E worden één op één geruild voor EDS-aandelen.
Twaalf jaar geleden kocht GM het bedrijf van de Amerikaanse ex-presidentskandidaat Ross Perot. Inmiddels is het bedrijf volgens deskundigen 25 miljard dollar waard, ongeveer het tienvoudige van de koopsom aan het begin van de jaren '80.
Inmiddels biedt de onderneming werk aan 95.000 mensen en behaalt het een omzet van 12,5 miljard dollar. De nettowinst bedroeg vorig jaar 939 miljoen dollar.
De scheiding tussen EDS en GM zat al lang in de koker. Drie jaar geleden werd al onderhandeld over een acquisitie door British Telecom. Fiscale tegenvallers deden die afscheidingspoging stranden. Ook fusiegesprekken met Sprint - nu zo'n twee jaar geleden - kwamen niet tot een gelukkig einde.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1388500). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×