Schaarste gedetacheerde IT'ers neemt af

Directrice wervingsbureau: "Mensen steeds makkelijker te vinden"

De arbeidsmarkt voor gedetacheerde automatiseerders verandert; de projectwerkers zijn steeds gemakkelijker te vinden. Dit zegt directrice Benedicte Hecker van de Nederlandse afdeling van het IT-wervingsbedrijf Elan Computing. Het tekort aan Nederlandse informatici die een vaste aanstelling willen, blijft daarentegen schrijnend.

De Fran�aise Benedicte Hecker heeft enige jaren ervaring op de Europese arbeidsmarkt voor automatiseerders. Ze werkte in Engeland en Nederland voor Elan Computing en in januari streek ze voorlopig neer in Amsterdam, om leiding te geven aan de nieuwe Nederlandse vestiging van het Britse adviesbureau voor IT-werving. "De vraag naar automatiseerders verschilt vrijwel niet in de Europese landen. Overal zoeken de bedrijven naar hetzelfde type, met dezelfde vaardigheden. Wat dat betreft kunnen we spreken van één Europese arbeidsmarkt", aldus Hecker.

Veranderingsproces

De manager van de Nederlandse afdeling constateert een verandering op de arbeidsmarkt voor automatiseerders die werken op projectbasis voor detacheerders. Dit proces startte ongeveer zes maanden geleden. "Voorheen hadden de sollicitanten het voor het zeggen. Zij konden hun salaris bepalen en de aard van hun werkzaamheden. De werkgever had geen keuze, vanwege het tekort aan dit soort mensen."
Deze situatie behoort nu tot het verleden. "In tegenstelling tot een paar maanden geleden kunnen wij momenteel voldoende C++ specialisten vinden." Dit betekent dat de bedrijven meer eisen aan de gedetacheerden kunnen stellen en dat de prijzen omlaag gaan. Als reden voor deze normalisering van de krappe arbeidsmarkt voor automatiseerders noemt Hecker de crises in Azië en Rusland, waardoor de investeringen terugliepen en het aflopen van veel millennium-projecten.
De omslag die Hecker in de praktijk signaleert, gaat niet op voor Nederlandse automatiseerders in vaste dienst. "Deze mensen blijven moeilijk te vinden." Dit komt volgens de Fran�aise doordat Nederlanders met een vast contract zelden van baan veranderen. "Zo is de Nederlandse mentaliteit. De meeste werknemers willen nog steeds een baan voor het leven. Ze houden vast aan zekerheid. Hierdoor is er geen sprake van dynamiek op de arbeidsmarkt. Bedrijven moeten daarom de kandidaten zoeken in de groep afgestudeerde informatici, die het nog steeds voor het uitzoeken hebben."

Inflexibel

Hecker plaatst zichtbaar vraagtekens bij de inflexibele houding van sommige automatiseerders in Nederland. "Laatst had ik een vacature in Eindhoven. Ik benaderde iemand uit Amsterdam. Hij kon veel geld verdienen en leuk werk doen. Het project duurde maar drie maanden. Toch vond hij het te ver weg." Hecker kan daar weinig begrip voor opbrengen.
"Als kennis van de Nederlandse taal niet vereist is voor een functie, kan ik kandidaten genoeg vinden. Ik haal ze overal vandaan, uit Duitsland, België of Engeland. Als de toekomstige werknemer Nederlands moet spreken, is het veel moeilijker een geschikte kandidaat te vinden, want hier houden de mensen niet van verhuizen."

Salaris

Door de veranderingen op de arbeidsmarkt voor projectwerkers, gaan de prijzen omlaag en dalen de salarissen van de gedetacheerden. Waarom zouden automatiseerders nog kiezen voor het vervullen van projecten op detacheerbasis? Hecker kan hiervoor diverse redenen bedenken. "Ze verdienen nog altijd veel meer dan vaste krachten. Realiseer je dat de salarissen in Nederland voor mensen in vaste dienst de laagsten zijn in Noord-Europa. Hier wordt slecht betaald. Misschien dat de salarissen van de projectwerkers omlaag gaan, maar het verschil blijft aanzienlijk. Verder gaat het om een bepaalde manier van leven. Als het project is afgerond en de saaie werkzaamheden gaan van start, dan kunnen de vaste krachten niet weg. De gedetacheerden wel."
Elan beschikt over een databank met daarin gegevens van meer dan 150 duizend kandidaten. Het bedrijf is actief in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten en Azië. In Nederland heeft Elan klanten als ABN Amro en ING, telecombedrijven als KPN, Dutchtone en Telfort, maar bijvoorbeeld ook Shell. Hecker ziet een evolutie in de gevraagde vaardigheden van de projectmedewerkers. "Er is nu met name behoefte aan mensen die gespecialiseerd zijn in nieuwe technologieën en web-programmeertalen, Java en Active-X. Ook ligt er veel werk klaar voor erp-specialisten. Veel bedrijven zijn momenteel bezig met grote, vaak wereldwijde erp-implementaties, dus de vraag naar automatiseerders blijft groot op deze markt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-16T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.