Personeelsschaarste in VS drijft tot salarisoorlog

In de Verenigde Staten zijn bedrijven begonnen aan een salarisoorlog om automatiseerders binnen te halen.

Bijna de helft van de Amerikaanse bedrijven betaalt hogere salarissen aan IT-professionals dan aan werknemers in vergelijkbare niet-technische beroepen. Ongeveer 33 procent van deze bedrijven geeft aan dat de IT-salarissen tussen de 10 en 20 procent hoger liggen. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Meta Group. "Voor de komende drie jaar verwacht ik een loonstijging van 20 procent per jaar", licht analiste Kerriann Vogel van Meta Group toe. "De krapte op de arbeidsmarkt heeft veel paniek veroorzaakt onder de ondernemingen." In Nederland is er vooralsnog geen sprake van een loongolf. De grote bedrijven hebben een soort herenakkoord gesloten om de salarisstijging binnen de perken te houden.

Minder training

De loonstrijd heeft een grote weerslag op de financiële middelen van de ondernemingen. Veel werkgevers bezuinigen als gevolg hiervan op de opleidingen en trainingen voor de werknemers. "Dit is een negatieve ontwikkeling. Minder trainingen voor personeel zal ongetwijfeld een weerslag hebben op de productiviteit van het bedrijf", aldus Vogel. De analiste raadt de medewerkers aan zelf te investeren in hun opleidingen. "Bedrijven gaan waarschijnlijk alleen de mensen trainen die ze graag willen houden. Om ervoor te zorgen dat ze niet na het jaar 2000 buiten de boot vallen, moeten de overige medewerkers zelf hun opleidingen verzorgen."
Vogel verwacht dat veel automatiseerders in het nieuwe millennium op zoek moeten naar een nieuwe baan. Veel ondernemingen denken daarentegen na het jaar 2000 projecten te starten die ze nu niet aankunnen vanwege het millennium-probleem. Deze bedrijven menen dat er dan weer genoeg werkgelegenheid zal zijn. Vogel deelt deze mening ten dele. Ze is bang dat veel ondernemingen teveel geld hebben uitgegeven aan het werken aan het Jaar 2000-probleem en daardoor niet veel nieuwe projecten starten.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.