UWV-rekencentrum naar Brussel

IBM verantwoordelijk voor de bouw

IBM gaat in Brussel een nieuw rekencentrum voor het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) bouwen. Dat is een uitvloeisel van het definitieve contract dat beide partijen onlangs gesloten hebben.

Het zevenjarig contract heeft een waarde van 250 miljoen euro. IBM schakelt Capgemini in bij de migratie van de datacenters die het UWV nu gebruikt naar één IBM-datacenter. UWV verwacht de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn informatiehuishouding te verbeteren door de vier huidige toepassings- en infrastructuuromgevingen te consolideren tot één standaardomgeving.
Opmerkelijk is dat de nieuwe datakrachtcentrale voor het UWV wordt ingebouwd in het bestaande On Demand-rekencentrum van IBM in Brussel. "Hier kunnen wij pieken en dalen in de gevraagde it-capaciteit opvangen", zegt een woordvoerster van IBM. "In plaats van uitgaan van de maximale capaciteit bouwen we voor klanten flexibiliteit in: vraagt bijvoorbeeld UWV om meer capaciteit, dan betaalt het extra; is er minder nodig, dan gaan de kosten omlaag." In Nederland beschikt IBM niet over zo'n 'computercentrum-op-aanvraag'. Wel zal een team van UWV'ers en IBM'ers voor de it-aansturing een etage gebruiken op het nieuwe hoofdkantoor van het uitvoeringsinstituut in Amsterdam.
UWV houdt zich bezig met de inning van premies en uitbetaling van werknemersuitkeringen van Nederlanders. Navraag bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) leert dat het geen probleem is om dit soort gegevensverwerkingen, waarbij informatie van burgers betrokken is, over de landsgrenzen uit te voeren. Een CPB-zegsvrouw legt uit dat 'doorgifte van gegevens' binnen de Europese Unie mag, al behoort een organisatie zich te houden aan de Europese privacyrichtlijn voor het zorgvuldig verwerken van gegevens, bijvoorbeeld via het instellen van een adequate informatiebeveiliging. Voor privacygevoelige dataverwerking in landen buiten de EU dient een vergunning bij de wetgever te worden aangevraagd. Het CPB toetst wel, maar eigenlijk alleen als er aanleiding toe is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.