QAD-Europa ontsnapt aan ontslaggolf

'Erp-markt is niet dood'

De wereldwijde reorganisatie van erp-leverancier QAD heeft in Europa niet tot ontslagen geleid. Na teleurstellende derde kwartaalcijfers zijn sinds november 1998 wereldwijd tweehonderd arbeidsplaatsen geschrapt, 15 procent van het personeelsbestand. "De Europese resultaten over het vierde kwartaal van 1998 waren goed genoeg om Europa te sparen", verklaart Hans Spruit, directeur QAD Nederland.

De reorganisatie heeft het kostenniveau met twintig miljoen dollar per jaar teruggebracht. QAD staat niet als enige erp-leverancier met het zweet in zijn handen naar de onvoorspelbare erp-markt te kijken. Ook Peoplesoft, SAP en Baan hebben te kampen met teruglopende orderstromen en troffen organisatorische maatregelen. Onlangs maakte QAD de jaarcijfers over 1998 bekend: de omzet groeide met slechts 13 procent van 170,8 miljoen dollar over 1997 naar 193,3 miljoen vorig jaar. Als gevolg van de herstructurering en de overname van onder meer het TRW, het voormalige Largotim, leed QAD een verlies van 35,9 miljoen dollar.

Hobbelig karakter

QAD-president Pamela Lopker ventileert al enige tijd te streven naar een miljard dollar omzet binnen enkele jaren. Hoewel Spruit benadrukt dat de groeiambities nog zeker aanwezig zijn, maant hij tot realiteitszin en spreekt over een omzetgroei van 30 tot 35 procent.
"De erp-markt is niet dood. Hoewel onze markt in 1999 wel een hobbelig karakter kent, komen de groeicijfers in 2000 weer terug, zeker in combinatie met supply chain management-toepassingen", aldus Spruit die naast de leiding over de Nederlandse organisatie ook verantwoordelijk is voor business development in Europa. QAD verwacht ook veel van de middenmarkt. "De wereld wordt steeds kleiner. Dus ook de bedrijven onder in de piramide moeten geïntegreerd worden in de toeleveringsketen", meent Spruit.

Nieuwe naam

De naam MFG/Pro, die definitief zou verdwijnen ten gunste van QAD Applications, blijft volgens Spruit nog wel enige tijd zichtbaar: "MFG/Pro is een bekende naam en daar maken we nog graag gebruik van. Nieuwe functionaliteit en nieuwe klanten krijgen echter te maken met de nieuwe naamgeving." Op gebieden die buiten de kernfunctionaliteit van QAD vallen, erp-software voor productiebedrijven met meerdere vestigingen, heeft het bedrijf overeenkomsten met andere softwareleveranciers. Het pakket Bis-Gen van Progressive Solutions is daar een voorbeeld van en zorgt voor de automatisering van verkoop en marketing.
De integratie van Largotim, waardoor QAD Nederland groeide naar honderdvijftig medewerkers, kost volgens Spruit relatief weinig moeite. "Het bedrijf had als distributeur natuurlijk al veel QAD-ervaring. De onderneming draaide goed en dat willen we zo houden. Er is in de organisatie niet zoveel veranderd, alleen de naam en de rapportagestructuur. Verder brengen we het callcenter in lijn met QAD. De onzekerheid die bij een overname hoort, hebben we redelijk snel weg kunnen nemen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Roy op het Veld