Atos Origin en Getronics zullen op jacht moeten naar bedrijven met gewicht

Lonken naar Duitse degelijkheid

De Duitse ict-markt voor buitenstaanders is moeilijk te betreden. Wie zich daar als buitenlandse dienstverlener toch een vooraanstaande plek wil verwerven, kan alleen een toegang forceren via een flinke overname.

Duitsland is na Groot-Brittannië de grootste ict-markt van Europa. "Bovendien is het een van de meest volwassen markten in Europa. Iedereen wil er dus graag naar toe", zegt Robert De Souza, industrieanalist van Gartner Group. Maar hij constateert ook dat het een gesloten, versnipperde markt is met sterk lokale trekjes, zoals het arbeidsrecht en de taal. "Wie voet aan de grond wil krijgen, zal een flink bedrijf moeten overnemen waarbij de aansturing via het lokale management dient te blijven lopen. EDS heeft dit goed begrepen door vorig jaar Systematics te kopen." Een ander recent voorbeeld betreft de Franse automatiseerder Steria, die via de overname van de Europese dienstentak Integris van Bull ook op de Duitse markt actief is geworden.
Gartner-analist De Souza verwacht op de Duitse ict-markt een gemiddelde groei van 8,5 procent in de komende vijf jaar. In 2001 lag de omzet op de Duitse ict-markt op 69,1 miljard euro. Dit jaar staat een bedrag van 74,2 miljard in de prognoses, maar De Souza houdt rekening met een bijstelling naar beneden. "De economie van Duitsland is momenteel toch zwakker dan we dachten."

Reservoir

Aan de top van de Duitse services-markt staan twee grote thuisspelers: Siemens met divisies als Business Services en IC Networks, en T-Systems (het fusiebedrijf tussen de Deutsche Telekom-onderdelen Detesystem en Detecsm met Debis Systemhaus). IBM - al decennialang in Duitsland aanwezig - behoort ook tot de top drie. Daarachter vechten partijen als EDS, SAP, Hewlett-Packard, CSC, Accenture, Compaq en Cap Gemini Ernst & Young om de plekken in de top tien.
In Nederland hebben Atos Origin en Getronics al vaker gemeld dat ze willen groeien op de Duitse markt, al willen ze niet aangeven aan wat voor soort overnames ze denken. Voor het slechtdraaiende Getronics zal het financieel nog een hele kluif worden om een vette vis aan de haak te slaan. Beide bedrijven kunnen in ieder geval putten uit een groot reservoir van middelgrote it-dienstverleners met namen als Fiducia, Mummert+, Softlab, Controlware en Thales en een keur aan SAP-implementatoren, waaronder Orbis en TDS.
Een opvallende firma is Datev dat sinds de jaren zestig software en it-diensten levert aan belastingadviseurs en accountants. Het bedrijf (omzet: ruim 300 miljoen euro, 5000 medewerkers) blijkt opgezet als een coöperatie: wie geholpen wil worden, moet tegen betaling lid worden van Datev, maar deelt wel in de winst.

Kleerscheuren

Een alternatief voor Atos en Getronics vormen de grote automatiseringsdochters van industrieconcerns, waarvan er in Duitsland nog talloze bestaan. Voorbeelden zijn Triaton (Thyssen Krupp), Gedas (Volkswagen), LHSystems (Lufthansa), Bosch Telekom (Bosch AG), Basf IT Services (ook actief in Arnhem) en RAG Informatik (onderdeel van het kolenconcern RAG Aktiengesellschaft). Zij trachten meer omzet te halen buiten hun moedermaatschappijen, maar de grote vraag is of dat bij elke firma structureel gaat lukken.
Ton Deutz, manager bij Triaton, verwacht dat vooral kleinere it-dochters zoals RAG Informatik het niet zullen redden en verkocht worden. Hij toont zich optimistisch over de eigen kansen. Triaton is de marktdip van vorig jaar vrijwel zonder kleerscheuren doorgekomen. "Wij hadden genoeg langlopende contracten. Bovendien zagen we in 2001 de vraag naar uitbesteding al toenemen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-05T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.