Getronics: niet senang in Amsterdam

Vestiging in 'onveilig' Amsterdam Zuid-Oost sluit deuren

De gemeente Amsterdam ontbeert visie om het tekort aan ICT-arbeidskrachten in de stad aan te pakken. Dat zegt Getronics-directeur Peter van Voorst naar aanleiding van het triomfantelijke onthaal van Cisco Systems in de hoofdstad. Van Voorst meldt verder dat de vestiging in de Bijlmer dicht gaat vanwege de toenemende criminaliteit.

Peter van Voorst, lid van de raad van bestuur van Getronics, heeft zich geërgerd aan de juichkreten en het klaroengeschal waarmee de nieuwe vestiging van Cisco (in potentie 5000 medewerkers), is binnengehaald. "Voor de regio Amsterdam is het natuurlijk goed nieuws, maar op korte termijn groeit het probleem van het tekort aan arbeidskrachten. We vissen allemaal in dezelfde vijver. Dat geldt niet alleen voor de grote ICT-bedrijven, maar ook voor al die honderden starters."
Van Voorst vreest een Silicon Valley-effect, waarbij de enorme vraag naar werknemers leidt tot een explosieve stijging van lasten (werving, opleiding, huisvesting). Hij verbaast zich erover dat de gemeente Amsterdam geen plannen heeft voor de aanpak van het zo ontstane arbeidsprobleem. Ook heeft hij Pauline Krikke, de wethouder van economische zaken, laten weten het wonderlijk te vinden dat Getronics niet van tevoren is ingeseind. "Wij zijn immers met 1500 medewerkers een van de grootste ICT-werkgevers in de stad. Wij steken veel geld in opleidingen, werken samen met Regionale Opleidingscentra, willen verder uitbreiden in Sloterdijk. Op het moment dat er in Amsterdam een nieuw, groot ICT-bedrijf bijkomt, kan dat gevolgen hebben voor deze activiteiten."
Getronics zal zelf contact opnemen met Cisco - overigens een van de belangrijkste partners - om te bepalen of samenwerking mogelijk is, bijvoorbeeld in projecten voor schoolverlaters.

Aankloppen

Volgens Pauline Krikke is het tekort aan IT'ers een wereldwijd probleem en allang op de markt bekend. "Ieder bedrijf dat daarvoor zelf oplossingen probeert te vinden, zoals Cisco, heeft onze steun." Ook Getronics kan voor hulp bij haar aankloppen, bijvoorbeeld bij initiatieven in de opleidingensfeer, aldus de wethouder.
MCI Worldcom - een andere ICT-grootheid met een Amsterdamse vestiging - kan zich niet vinden in de kritiek van Van Voorst. "Het is overheidsbeleid om ICT-bedrijven naar Nederland te halen", reageert woordvoerder Han van der Zwan. "Voor ons is de juist de mix van al die verschillende ICT-bedrijven aantrekkelijk. Zoiets trekt ook mensen aan, net als de uitstraling van de stad en de nabijheid van Schiphol."

Mes op de keel

Van Voorst heeft voorts aan wethouder Krikke meegedeeld dat de Getronics-vestiging in Amsterdam Zuid-Oost vanwege de heersende criminaliteit verhuist naar Hoofddorp, waar het voormalige Wang grond had aangekocht voor een nieuw hoofdkantoor. "Het is voor onze medewerkers te gevaarlijk geworden, met name in de avonduren. Het komt geregeld voor dat hen een mes op de keel wordt gezet. Onlangs is zelfs een sollicitant beroofd. Getronics-medewerkers zagen het gebeuren. Hij is later wel aangenomen." Volgens Van Voorst speelt de gebrekkige parkeervoorziening een rol. De medewerkers moeten in de Arena parkeren en vervolgens nog een stuk lopen naar het kantoor. Om zich te weren tegen overvallen, doen ze dat het liefst in groepjes.
Wethouder Krikke kende de klacht van Getronics over de veiligheid niet en beschouwt het als een interne verhuizing. Zij verwacht de ruimte die vrijkomt weer goed te kunnen gebruiken, gezien de grote belangstelling onder ondernemers voor vestigingen in Amsterdam.

Herstructurering

Getronics heeft per 1 januari 2000 de operationele en juridische structuren aangepast. In plaats van het conglomeraat aan organisaties presenteert het bedrijf tegenwoordig vrijwel alle activiteiten onder de Getronics-naam. Belangrijkste reden is om wereldwijd als één organisatie op te treden. Het besluit houdt ook in dat de naam Wang Global definitief tot het verleden behoort. Van Voorst kan zich goed voorstellen dat vooral de medewerkers van Wang Global in Nederland teleurgesteld zijn. "De Nederlandse vestiging deed het heel behoorlijk en straalde een zekere trots uit omdat de integratie met Olsy hier wel was gelukt. Dan komen wij een jaar later langs om de boel over te nemen en te integreren. Het opsplitsen en uit elkaar trekken van hun organisatie is een ingrijpend proces."
De Nederlandse directeur ontkent dat een groot deel van de voormalige Wang-medewerkers ontevreden is over de integratie, zoals Computable vorige week meldde. Dat beeld wordt volgens hem bepaald door een kleine 10 procent, waaronder een deel van de ondernemingsraad. "Deze groep blijft kniezebitteren en neemt een houding in van 'moet dit nou'."
De kritiek van de vakbonden dat dit wantrouwen is ontstaan, omdat de Wang-medewerkers het nieuws van de overname uit de krant moesten vernemen, vindt Van Voorst flauwekul. "Wang Global was een beursfonds. Daar gelden met het oog op misbruik van voorkennis bij overnamegesprekken scherpe voorwaarden. Het selecte groepje onderhandelaars kreeg een slot op de mond. Maar toen de overname definitief was, hebben we alle medewerkers dezelfde dag nog op de hoogte gebracht. Wie dat heeft gemist, heeft niet op zitten letten."
Kees Schippers, voorzitter van de ondernemingsraad van Wang, meldde vorige week nog tegen Computable dat het personeelsverloop onder ex-Wang-werknemers door de onrust fors is gestegen. Inmiddels weigert hij elk commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-07T00:00:00.000Z Rik Sanders