Microsoft kan voorlopig zijn gang gaan

Antitrustzaak zal zich nog enkele jaren voortslepen

Het einde van de rechtszaak tegen Microsoft is nog lang niet in zicht. Microsoft vertrouwt op zijn lange adem en de ontwikkelingen op de markt. Ondertussen kan het bedrijf de dominante positie van zijn besturingssysteem Windows blijven gebruiken om andere terreinen te veroveren. Justitie moet naar het zich laat aanzien machteloos toekijken, ondanks de overwinning in eerste aanleg.

Na de uitspraak van afgelopen maandag, zal rechter Thomas Jackson zich de komende maanden buigen over de te treffen maatregelen. Inmiddels heeft Microsoft beroep aangetekend tegen de uitspraak en er staat vervolgens nog een gang naar het hooggerechtshof open. De volledige procedure kan zeker twee jaar in beslag nemen. En de portefeuille van het bedrijf is dik genoeg om het slepende gevecht tot het bittere eind uit te vechten en waar nodig zelfs te rekken.
Dit betekent dat Microsoft voorlopig zijn gang kan gaan. Eventuele sancties hebben weinig invloed op het bedrijf zolang het hoger beroep gaande is. Zo kan de softwaremaker zijn browser Internet Explorer en andere Internettoepassingen blijven koppelen aan het besturingssysteem. Sinds de aanvang van de antitrustzaak probeert het bedrijf Windows te introduceren in de markt voor mobiele telefoons, de kastjes voor digitale televisie en de servers voor het bedrijfsleven. Dit is niet bepaald het gedrag van een geteisterde onderneming.

Veranderingen

De duur van de rechtszaak werkt dus in het voordeel van Microsoft. Ook omdat de markt dusdanig kan veranderen dat het bedrijf niet meer over een monopoliepositie beschikt tegen de tijd dat het hooggerechtshof oordeelt. John Mangelaars, directeur Microsoft Benelux, geeft aan dat er momenteel veel veranderingen plaatsvinden, die de positie van zijn bedrijf beïnvloeden. "Er komt met mobiele telefonie en digitale televisie een nieuwe wereld aan met andere oplossingen. De klanten en de markt zullen ons succes in deze markten bepalen. Bovendien gaat er zoveel geld om in de branche - kijk maar naar alle mega-overnames van de laatste maanden - dat ook wij een nieuwe positie moeten bepalen. Daar is echter geen ingrijpen van de overheid voor nodig."
Bovendien lijken de Amerikaanse presidentsverkiezingen eveneens een rol te gaan spelen. Een overwinning van de conservatieve kandidaat George Bush zou Microsoft in de kaart spelen. De republikein is namelijk tegen een eventuele splitsing van het bedrijf en kan een minister van Justitie benoemen die deze opinie deelt.

Risico's

Natuurlijk loopt Microsoft ook grote risico's. Zo kan de rechterlijke macht bijvoorbeeld toch beslissen de onderneming op te splitsen in aparte eenheden voor besturingssystemen, Internetsoftware en applicaties. Bill Gates gaf in zijn toelichting aan dat hij niet verwacht dat Justitie hier op aan zal dringen.
Inmiddels zijn individuen procedures tegen de onderneming gestart. Computergebruikers kunnen namelijk proberen aan te tonen dat zij ook geleden hebben onder het machtsmisbruik van Microsoft en dus recht hebben op schadevergoeding. Het bedrijf kan dusdanig in beslag worden genomen door alle juridische gevechten, dat dit de aandacht afleidt van de strategische ontwikkeling. Bovendien heeft de onzekerheid over de afwikkeling ook invloed op klanten, die wellicht geneigd zijn een partner te kiezen die geen juridische besognes aan het hoofd heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-07T00:00:00.000Z Michiel Couzy