35 jaar ict-nieuws - 7 (1981)

De eerste 'draagbare' - eigenlijk sjouwbare - computer was de Osborne 1, van uitvinder Adam Osborne (64) die 18 maart jongstleden is overleden, na een lang ziekbed. Hij leed sinds 1992 aan een hersenziekte die hem mini-herseninfarcten bezorgde.

Osborne kwam in 1981 met zijn eerste computer op de markt. De Osborne 1 was groot, 11,5 kilo zwaar en een instant succes. Het had een groen schermpje van vijf inch, twee diskettestations en een optionele batterij zodat er ook echt mobiel gewerkt kon worden. Kostenplaatje: een bescheiden 1795 dollar, met nog een berg meegeleverde software ter waarde van 1500 dollar.
Osborne maakte in 1983 echter de fatale fout de volgende generatie, Vixen, van zijn product uit de doeken te doen voordat deze gereed was. Het gevolg: de verkoop van de toenmalige Executive-generatie stortte in, waardoor zijn bedrijf enkele maanden later failliet ging. Osborne heeft toen nog een revolutie in de software-industrie teweeg willen brengen door het prijsniveau drastisch te verlagen via zijn idee van Paperback Software: programmatuur voor de massa. Dit is echter niet tot wording gekomen, mede door een rechtszaak van het toen nog jonge Lotus.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.