Fujitsu gaat op opslagtoer

Amerikaanse divisies voor software en EMC-wederverkoop

Computerfabrikant Fujitsu wil zijn bereik verbreden door ook opslagsoftware en systemen te verkopen. Het bedrijf zet samen met dochteronderneming Amdahl een Amerikaanse dochter op, Softek genaamd, die opslagprogrammatuur levert. Daarnaast dient de Noord-Amerikaanse divisie Fujitsu Technology Solutions voortaan als wederverkoper voor opslagreus EMC.

Softek, voluit Fujitsu Software Technology Corporation geheten, leunt op de kennis en het geld van moederondernemingen Fujitsu en Amdahl. De softwaredivisie van laatstgenoemde onderneming, voorheen mainframeleverancier en tegenwoordig systeemdienstverlener, vormt de basis voor de gloednieuwe dochter. Amdahl draagt dan ook specifieke opslagproducten bij.

Reorganisatie

De oprichting van Softek is onderdeel van de grootscheepse reorganisatie - à 434 miljoen dollar - die Fujitsu nu doorvoert. Het bedrijf herziet de verhoudingen tussen zijn diverse divisies en dochters, waaronder Amdahl en de Britse oud-mainframeleverancier ICL.
Hierbij is een mogelijk serverconflict vermeden door een scheiding aan te brengen tussen Amdahls IT Services en Fujitsu's Technology Solutions (FTS). Amdhals dienstentak opereert namelijk platformneutraal en levert onder meer Unix-servers van Sun Microsystems. De FTS-divisie verkoopt de eigen Primepower-servers, die klonen zijn van Suns machines.
De FTS-divisie heeft nu een wederverkoopovereenkomst gesloten met opslagleverancier EMC. De Fujitsu-tak levert voortaan de zware Symmetrix-opslagsystemen van die hardwareleverancier bij de eigen Primepower-machines. FTS zegt het met deze combinatie op te nemen tegen serverproducenten IBM, Compaq en Hewlett-Packard.
Unix-leverancier Sun Microsystems wordt zorgvuldig niet genoemd. Die it-firma is namelijk partner én leverancier van het door de Primepowers gebruikte besturingssysteem Solaris. Sun op zijn beurt ziet Fujitsu ook niet als concurrent. Dit onder meer doordat diens Sparc64-processoren klonen zijn van de Ultrasparc II, terwijl Sun nu overgaat naar de langverwachte Ultrasparc III.

Financieel worstelen

Ondertussen worstelt moeder Fujitsu met de financiële resultaten. Het Japanse concern liet begin vorige maand een waarschuwing uitgaan dat omzet en winst voor het lopende fiscale jaar, dat 31 maart is afgesloten, zouden tegenvallen. Dit is met name te wijten aan het slechte presteren van dochters ICL en Amdahl, die dit jaar waarschijnlijk uitkomen op verliezen van respectievelijk 160 miljoen en tweehonderd miljoen dollar.
Die waarschuwing was de tweede binnen korte tijd; in oktober 2000 waren de verwachtingen al naar beneden bijgesteld. De cijfers worden over enkele weken bekendgemaakt. Vorig boekjaar bedroeg de brutowinst 1,4 miljard dollar, wat door belastingen, reorganisatie en afschrijvingen netto neerkwam op een verlies van 403 miljoen dollar, terwijl de omzet op 49,6 miljard dollar lag.

Taart

Fujitsu hoopt met zijn manoeuvres naar de opslagmarkt een stuk van die groeiende taart te bemachtigen. Onderzoeksbureau Dataquest stelt dat de wereldwijde omzet uit het beheer van opslagsystemen in 2004 op 14,7 miljard dollar ligt, na een plotselinge verdubbeling van die omzet in 2003. Dataquest schat de totale groei van die markt voor de komende vijf jaar op 28,5 procent per jaar.
Marktanalist Forrester Research voorziet dat de gemiddelde opslagcapaciteit van ondernemingen de komende vijf jaar met een factor tien toeneemt. Op dit moment besteden volgens Forrester bedrijven 5 procent van hun it-budget aan opslagsystemen en het beheer daarvan. Tegen 2003 is dat gestegen naar 17 procent, aldus het onderzoeksbureau.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.