Eastman ontkent plannen verkoop

Gerry Sutton, de nieuwe topman van Eastman Software, ontkent dat moedermaatschappij Eastman Kodak het bedrijf wil verkopen.

Volgens een recentelijk bericht uit de Wall Street Journal zou Kodak een saneringsoperatie uitvoeren, waarbij het onder andere deze verliesgevende dochter in de etalage zet. Sutton zegt dat hij niet benoemd is om een afstotingsproces te begeleiden, maar juist om de continuïteit van Eastman Software te bewaken. "Maar," zegt hij, "als er een investeerder bij Kodak aanklopt die op basis van gegronde redenen ons wil overnemen, zou dit kunnen gebeuren. Dat is een normale commerciële activiteit die elk softwarebedrijf kan overkomen. Ik heb echter nog geen belletje gehad."

Achterblijven

Sutton geeft toe dat zijn bedrijf vorig jaar ondermaats heeft gepresteerd, maar het verlies zou niet zo groot zijn als de vier miljoen dollar per maand die de Amerikaanse zakenkrant vermeldde. Hij wijt de tegenvallende prestaties aan de achterblijvende groei van de markt van document-beheersystemen. "Klanten stellen hun investeringen uit en concentreren zich op het oplossen van de millennium-problematiek. Ook dit jaar zal moeizaam verlopen. Na 2000 verwachten we weer flinke groei." Ter onderstreping van zijn verweer wijst de directeur erop dat ook concurrenten, zoals Filenet, last hebben van een teruglopende vraag.
De rode cijfers van Eastman Software, die Sutton niet wil preciseren, hebben voor een deel ook te maken met afschrijvingen en goodwill. Kodak nam de software-activiteiten twee jaar geleden voor 260 miljoen dollar van Wang over. Deze grote som geld zou gerechtvaardigd zijn door de grote groeiverwachtingen (70 à 80 procent) die Kodak voorgespiegeld kreeg. Een van de eerste acties van Sutton was dan ook het temperen van de verwachtingen bij de moedermaatschappij.

Douche

Robert Weiler, de voorganger van Gerry Sutton, trad volgens afspraak twee jaar na de verkoop van Eastman Software terug. Op dezelfde dag dat Sutton werd benoemd, stond het nieuws in de Wall Street Journal. "Dat was een bijzonder koude douche", ondervond de kersverse roerganger, die overigens al deel uitmaakte van het managementteam. "Ik werd gelijk in het diepe gegooid en kon overal branden gaan blussen."
Eastman Software werkt voor het verkopen van de op Microsoft gerichte workflow- en imaging-producten veelvuldig samen met partners. Kort geleden sloot het bedrijf nog een samenwerkingsovereenkomst met Cap Gemini Nederland.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-02T00:00:00.000Z Rik Sanders