NEC zoekt Nederlandse groei

Computerproducent NEC opereert nu alweer enkele maanden gescheiden van consumentenmerk Packard Bell. Han Hagedoorn trad in januari aan als directeur Nederland van de NEC-kant van de organisatie. Hij wil binnenkomen in de top vijf van hardwareleveranciers in ons land.

"Het gaat niet goed met de pc-markt, maar veel daarvan is aangepraat", meent directeur Han Hagedoorn van NEC Nederland.

Afsnoepen

Hagedoorn wil bedrijfsleverancier NEC nu laten groeien, met name in het mkb. Die groei moet komen uit notebooks en servers. Het eerste is nog een kleine markt met dus veel groeimogelijkheden, aldus de directeur. Voor het tweede vertrouwt hij op de Japanse technologie van het moederbedrijf.
Op Europees niveau draagt het NEC-deel ongeveer 20 procent bij aan de totale bedrijfsomzet. Consumentenleverancier Packard Bell doet de rest. In de verschillende Europese landen ligt de verhouding grofweg hetzelfde. Die verdeling moet van het Japanse moederbedrijf echter naar 'fifty-fifty'. De planning daarvoor loopt tot kalenderjaar 2006.
Hagedoorn erkent die groei alleen te kunnen waarmaken door af te snoepen van zijn concurrenten. "Van HP/Compaq vooral, nu zeker zo kort na de fusie." Hij is daarbij vooral uit op het indirecte kanaal; veel wederverkopers en distributeurs hanteren een minimum aantal leveranciers om afhankelijkheid te voorkomen. NEC levert echter ook direct aan klanten.

Investeringsgebied

Nederland is, gevat in de Benelux-regio, na Frankrijk en Groot-Brittannië de grootste omzetleverancier voor NEC in Europa. "Vanuit Japan zijn er investeringsgebieden aangewezen, waar we gaan uitbouwen vanuit een sterke positie." Nederland is zo'n gebied voor NEC. In Spanje, Italië en de Scandinavische regio wil de computerleverancier zijn positie alleen maar handhaven.
De pc-markt in Nederland staat er op zich niet veel beter voor dan in andere Europese landen. "Het gaat natuurlijk niet goed, maar soms wordt dat wel overdreven. Er wordt veel aangepraat", meent Hagedoorn. Hij spreekt dan ook van een negatieve spiraal. De oorlog in Irak draagt daar ook aan bij: "Het moment van herstel wordt zo telkens uitgesteld."

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.