Nederlandse innovatie laat te wensen over

Oeso legt vinger op zere ict-plekken

Nederland presteert op het innovatiefront minder goed dan wenselijk is. Daarnaast blijft de productiviteitsgroei achter en zijn er maatregelen nodig om het gebrek aan innovatie, de geringe belangstelling voor wetenschap en techniek, en de relatief geringe aandacht voor high-tech ondernemerschap te keren.

Verbeterpunten
Meer nadruk op versterking van ondernemerschap in de ict-sector, verbetering van menselijk kapitaal en meer aandacht voor ict-vaardigheden op alle niveaus.
Versterking van ict-gerelateerde onderzoek en ontwikkeling, en van de banden tussen onderzoekers en bedrijfsleven.
Verdere ontwikkeling van initiatieven voor verbetering van bedrijfsinformatie en adviesdiensten voor het mkb, vooral gericht op complexe toepassingen voor e-zakendoen.
Versterking van recente initiatieven om de transparantie en systematische evaluatie van het beleid te vergroten.
Een heroverweging door de overheid van de rol van de publieke sector en de prioriteit die wordt gegeven aan het creëren en gebruiken van digitale informatie.
Dat blijkt uit de evaluatie van het Nederlandse ict-stimuleringsbeleid door de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling): ICT Diffusion to Business: The Netherlands. Wat de beleidsmaatregelen voor zakelijke ict-toepassingen betreft bemoeilijkt het feit dat meetbare vooruitgang op het gebied van e-zakendoen lastig te definiëren is het stellen van doelen. De algemene, marktgerichte benadering en financiële beperkingen hinderen gericht beleid om de verspreiding van ict in het bedrijfsleven te stimuleren ook vaak tot op zekere hoogte.
Uit de evaluatie blijkt dat Nederland kan voortbouwen op een goede ict-infrastructuur, en dat het een consequent marktgericht beleid en een voorzichtig begrotingsbeleid voert. Dit biedt volgens de Oeso een stabiel kader voor gerichtere ict-beleidsinitiatieven. Ook valt uit de huidige beleidsspeerpunten op te maken dat Nederland de onevenwichtigheden wil herstellen en voor de toekomst een sterke positie probeert op te bouwen.

Ministerie van EZ

Het ministerie van Economische Zaken trekt als conclusie uit het rapport dat het op het gebied van ict goed gaat in Nederland. Toch constateert ook EZ dat de 'ict-skills' op diverse fronten verbeterd moeten worden. "Nederland scoort minder goed als het gaat om studenten met een bèta-achtergrond. In de toekomst kan een tekort aan deze studenten problemen opleveren voor bijvoorbeeld ict-onderzoek", schrijft het ministerie in een reactie op het rapport. Een ander terrein dat de nodige aandacht kan gebruiken is de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van digitale inhoud, vooral daar waar het overheidsinformatie betreft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-01T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.