Getronics lost schuld af

Getronics, op IBM na in Nederland de grootste ict-dienstverlener, is herstellende. "Het is een behoorlijk sterk bedrijf", zo meldde bestuursvoorzitter Klaas Rückert vorige week vrijdag.

De beurs gelooft de boodschap van de twee nieuwe topmannen: de koers herstelde een week geleden binnen een dag met ruim tweehonderd procent. Dinsdagochtend maakte het bedrijf bekend dat 77 procent van de aandeelhouders zal instemmen met het allernieuwste saneringsplan. Dat plan is opgesteld door bestuursvoorzitter Rückert en financieel directeur Klaas Wagenaar, beiden aangetreden op 21 februari.
Daarmee is het bod naar de obligatiehouders toe, om de schulden te ruilen voor aandelen, nog niet ingetrokken. De twee willen met het alternatief de aandeelhouders de keus laten. Die kwamen deze week bijeen. Bij het ter perse gaan van dit nummer was hun mening nog niet bekend.

De as van verlies

Met Getronics is niet veel mis, zelfs niet zonder de goed draaiende loonstrokendivisie, verklaarde de nieuwe top. Robin Fransman, analist bij Van Lanschot Bankiers, geeft de twee topmannen gelijk. "Ze stellen met de overige onderdelen toch nog aardig wat winst te maken. Die zijn dus fundamenteel sterker dan verwacht."
Probleem is de Italiaanse tak, het voormalige Olsy, het verzelfstandigde dienstenonderdeel van Olivetti dat Wang in 1998 kocht. In 2002 leed deze tak 40 miljoen euro verlies. Het onderdeel wordt als eerste gesaneerd, waarbij honderden ontslagen zullen vallen. De onderdelen in Frankrijk en Duitsland dragen echter ook al drie jaar negatief bij aan het resultaat. In Nederland valt het met reorganisaties wellicht mee, zo verwacht FNV-onderhandelaar Carla Kiburg.
Jaan Barendrecht, analist bij de Friesland Bank, verwacht dat Getronics in 2004 nog flink zal moeten doorsparen om het jaar daarop de tweede lening te kunnen afbetalen. "Dus voorlopig blijft het sappelen."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.