WRR: 'Stimuleer gezamenlijk ict-onderzoek'

De overheid moet gezamelijk ict-onderzoek door universiteiten en bedrijfsleven stimuleren. Het is een van de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Voor oneigenlijke concurrentie vreest de Raad niet, de wet geeft hiertegen voldoende waarborgen.

Interdisciplinair onderzoek zorgt voor nieuwe ontdekkingen en doorbraken", stelt de Raad. Daarom moeten publieke en particuliere specialisten elkaar kunnen ontmoeten en versterken. Komt de samenwerking niet vanzelf van de grond, dan moet de overheid het aanmoedigen.
De Raad adviseert de overheid daarnaast korte-termijn monopolies toe te staan op informatiegoederen (tekst, beeld, geluid). Winsten die hiermee gepaard gaan, vormen een stimulans voor bedrijven. Wel moeten op de lange termijn monopolies doorbroken worden, om toegang tot de markten door anderen te stimuleren.
Volgens de Raad is de afgelopen jaren teveel aandacht uitgegaan naar de verspreiding en ontwikkeling van hardwareproducten. Te weinig is gekeken naar de mensen die ermee moeten werken. "De omgang met hard- en software heeft ook een sociale dimensie."
De overheidsadviseurs evalueren in het rapport 'Van oude en nieuwe kennis, de gevolgen van ict voor het kennisbeleid' welke gevolgen de toepassing van ict heeft voor de toegang , toe-eigening en kwaliteit van informatie en kennis in onderwijs, bibliotheken en archieven, wetenschappelijk onderzoek en informatiegoederen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.