Wilbert Kieboom, directeur Atos Origin Nederland, tevreden over jaarcijfers

'Overname duur maar verstandig'

De overname van Kpmg Consulting in Engeland en Nederland drukt de jaarwinst van Atos Origin met bijna 50 procent. Toch beschouwt algemeen directeur Nederland Wilbert Kieboom de aankoop als een verstandige zet. "Het geeft ons toegevoegde waarde in een moeilijke markt."

  
Wilbert Kieboom, algemeen directeur Atos Origin Nederland: "Tot nu toe is altijd gebleken dat na het dal het pad weer omhoog gaat."
Volgens directeur Kieboom bestaat ict-land uit drie regio's: advisering, systeemontwikkeling en beheerdiensten. "Wij willen dit hele plaatje aankunnen. We hadden wel wat adviseurs in dienst, maar geen business consultants. Met de overname van Kpmg Consulting is deze lacune opgevuld." Hij vindt het nog steeds een goede keuze, ook al is de winst van Atos Origin in 2002 daardoor haast gehalveerd, kregen de consultants als eerste last van de terugval in de ict-vraag en is het aantal adviseurs ingekrompen. "Wanneer koop je zo'n club: op zijn top, een paar jaar terug? Vanwege de hoge verkoopprijs was dat zakelijk niet verantwoord geweest. Juist nu de markt is teruggelopen, gelden aantrekkelijker waarden."
Kieboom meent dat klanten de overname hebben opgepikt. "De ict-markt is een moeilijke markt. Dus moet je je onderscheiden door toegevoegde waarde te bieden, bijvoorbeeld via business consultants. Wij willen wegblijven van de onderkant van de markt waar 'uurtje, factuurtje'-partijen elkaar kapot vechten in een tarievenoorlog."
Hij benadrukt wel dat het verstandig is geweest drie jaar geleden veel aandacht te besteden aan beheerdiensten en het afsluiten van langdurige contracten. 'Managed operations' draagt 60 procent van de inkomsten binnen en vormt een buffer tegen de teruglopende omzet uit advisering en systeemintegratie. De directeur Atos Origin Nederland toont zich tevreden over de jaarcijfers 2002. "Ze zijn in vergelijking met de meeste concurrenten stukken beter. In Nederland hebben we vorig jaar grote klanten binnengehaald, bijvoorbeeld Heineken, waar we SAP-beheer gaan uitvoeren."
  
Verdeling omzet in regio's: Samen met Frankrijk vormt Nederland het cement onder Atos Origin. Vorig jaar zag de Nederlandse vestiging met 9000 medewerkers de omzet met 14 procent stijgen tot zo'n 900 miljoen euro. Grote contracten werden binnengehaald bij Eneco, Euronext, DAF, DSM, Heineken, KPN, Philips, Volker Wessels Netwerk Bouw.
Hij is verder verheugd over het besluit van oud-moeder Philips om het contract als voorkeursleverancier met drie jaar te verlengen.

Druk op tarieven

Atos Origin is uitgegroeid tot een Europees georiënteerd ict-bedrijf waarin de Franse en Nederlandse vestiging de boventoon voeren, gevolgd door Groot-Brittannië en Duitsland.

Jaarcijfers 2002
Atos Origin (28.000 medewerkers) realiseerde in 2002 een omzet van 3,043 miljard euro, tegenover 3,038 miljard in 2001. Dat is een minieme stijging van 0,2 procent, waarbij ook nog eens vier maanden omzet van het overgenomen Kpmg Consulting is meegeteld. Door de overnamesom en goodwillafschrijving zakte de nettowinst met ruim 42 procent naar 70,8 miljoen euro.
In dat laatste land wil de automatiseerder zijn positie nog versterken. "In Duitsland bestaan nog veel bedrijven met eigen grote datacenters. Mocht zich een kans voordoen, dan kunnen wij zo'n rekencentrum overnemen, integreren en efficiënter laten opereren." In de Verenigde Staten en het Verre Oosten is de ict-dienstverlener aanwezig in het kielzog van grote klanten. Expanderen via een grote acquistie staat niet op de agenda. "Zeker niet gezien de huidige politiek instabiele tijd. We willen niet het voorbeeld van Getronics achterna", aldus Kieboom.
Een nieuwe opleving van de ict-markt zal sterk afhangen van het herstel van andere bedrijfstakken, verwacht hij. "Dat hangt ten dele weer af van wat de internationale politiek doet. Het wordt in ieder geval weer een moeilijk jaar. De druk op de tarieven blijft, al is de bodem van de prijsstuntacties wel bereikt." Voor zijn organisatie betekent dit dat het herstructureringsprogramma Focus blijft doorlopen. "Wij passen de organisatie doorlopend aan aan marktontwikkelingen en zoeken een juiste mix tussen mensen en middelen. Daardoor hoeven we geen grote ontslagrondes aan te kondigen, maar verlaten, indien nodig, medewerkers mondjesmaat het bedrijf."

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.