Trouw bestaat nog in IT

Enkele werknemers verkiezen zekerheid boven geld

Ze bestaan nog; automatiseerders die de trend van het job-hoppen aan zich voorbij laten gaan en blijven zitten waar ze zitten. Alle aanbiedingen ten spijt kiezen ze voor zekerheid bij hun huidige werkgever. Computable sprak met een aantal van deze trouwe IT'ers over hun beweegredenen.

Op verjaardagen spreken de mensen hem er wel eens op aan. "Dan zeggen ze: 'Bert, dat is ook gek, daar zit je toch al lange tijd? In de IT blijven mensen toch niet langer dan vier jaar bij één baas werken?' Ach, ik laat ze maar praten." Aan het woord is Bert Veldhuijzen (34). Hij is al dertien jaar werkzaam bij Oracle. "Toen ik hier binnenkwam, werkten er dertig of veertig mensen. Nu zijn het er elfhonderd."
Veldhuijzen heeft tal van functies vervuld; systeem- en netwerkbeheerder en nu groepsmanager interne helpdesk. In de loop der jaren heeft hij veel collega's zien komen en gaan. "Ik heb het idee dat de mensen in deze branche vaak onder druk staan en snel uitgerangeerd zijn. Velen kiezen natuurlijk ook voor het geld."

Geld

Automatiseerders die lange tijd bij een bedrijf blijven, zijn zeldzaam. Werknemers in deze branche maken immers gebruik van de krapte op de arbeidsmarkt. Na enkele jaren verkassen de meesten met een tas vol ervaringen naar een nieuwe baas. Of ze bezwijken voor de gouden bergen die headhunters beloven. Job-hoppen is, zo zeggen ze, goed voor carrière en portemonnee.
Rob van Es (31), vanaf het eerste uur werkzaam bij Rational Software: "Ach, ik ken mensen die heel veel verdienen. Met name de verkopers. Toch zou ik absoluut niet willen ruilen. Ik ambieer hun baan niet." Frans van Hoesel (38), elf jaar werknemer van SAP, sluit zich hierbij aan. "Ik vind goed verdienen niet erg, maar het gaat in eerste instantie om de uitdaging." Ook Veldhuijzen vindt andere zaken belangrijker dan geld. "De mens is nooit tevreden en wil altijd meer binnenhalen. Werk is voor mij niet het voornaamste om mijn levenswijze te vervullen. Het moet namelijk wel leuk blijven."

Kansen

Het feit dat ze trouw blijven aan de werkgever, wil niet zeggen dat deze automatiseerders geen kansen hebben gehad om hun heil elders te zoeken. "Ik heb regelmatig een headhunter aan de lijn. Meestal laat ik ze uitpraten, maar ik ben nog op geen enkel aanbod ingegaan", aldus Van Hoesel. Ook Wil Veugeles (52) heeft wel eens gesolliciteerd. Hij werkt 31 jaar voor dezelfde baas. Eerst was dat Philips en nu automatiseringsdochter Origin. Veugeles ging zich oriënteren op de arbeidsmarkt toen Philips-directeur Jan Timmer de afslankingsoperatie Centurion aankondigde. "Dit betekende dat ik afscheid moest nemen van veel collega's. Hierdoor besefte ik dat het mij ook wel eens kon overkomen. Ik had kansen om elders te werken, maar ben toch gebleven."

Afwisselend

Een belangrijke voorwaarde om lang bij een en dezelfde werkgever te blijven, is dat het werk afwisselend is en dat er doorgroeimogelijkheden bestaan. "Ik wil niet te lang op één stek binnen het bedrijf zitten. Dan krijg ik de kriebels. Ik wil niet tot het meubilair behoren", zegt Veugeles. "Als je lang bij een onderneming werkt, kun je intern grote carrièrestappen maken", meent Van Es. Van Hoesel verandert om de twee tot drie jaar van functie. "Dan staan alle opties open, maar ik kijk wel altijd eerst naar de mogelijkheden binnen SAP."

Zekerheid

Zoeken deze trouwe IT'ers alleen naar zekerheid en houden ze niet van veranderingen? De meningen zijn verdeeld. "Ik kies eerder voor zekerheid dan voor het avontuur. Toch ligt het wel in mijn aard om te veranderen", zegt Van Hoesel. "Ik ben inderdaad meer een huismus", verklaart Veldhuijzen. Van Es vindt zich zelf wel degelijk veranderingsgezind. "Ik hoef deze veranderingen niet zelf op te zoeken. Het komt op me af."
Wil Veugeles heeft in de loop der jaren een cultuuromslag meegemaakt. "Toen ik bij Philips begon, heerste nog het idee dat een bedrijf van de wieg tot het graf voor het personeel zorgt. Er was dus weinig reden om te vertrekken. We kozen voor zekerheid, zo waren we opgevoed. Dat is nu anders. Mijn dochters kijken er heel anders tegenaan."

Pensioen

Het viertal heeft nog een groot deel van hun carrière voor de boeg. Het is dan ook een logische vraag of ze van plan zijn deze jaren bij dezelfde werkgever te slijten. Veugeles, de nestor van het gezelschap denkt van wel. "Ik heb nog negen werkjaren te gaan. Er zijn geen redenen om te vertrekken. Bovendien spelen ook zaken als pensioenopbouw een rol." Van Hoesel zegt niet meer dan drie jaar vooruit te kijken. "Ik heb wel binding met het bedrijf; het is toch een beetje een kindje van me. De binding is natuurlijk niet oneindig groot. Ik moet het wel naar mijn zin hebben."
Veldhuijzen hoopt op zijn vijftigste te kunnen stoppen met werken. "Ik kan me niet voorstellen dat ik tot die tijd bij Oracle blijf. Aan de andere kant kan ik ook geen redenen verzinnen waarom dit niet het geval zou zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.