Lichtpuntjes aan de ict-horizon

2001 laat diepe voren in het landschap achter

Voor de wereldwijde ict-industrie was 2001 een catastrofe, maar volgens John Gantz, 'chief research officer' IDC, klimt de industrie weer uit het dal. De omslag begint dit jaar. Marcel Warmerdam van IDC Benelux ziet ook in Nederland lichtpuntjes aan de horizon.

De ict-uitgaven zijn vorig jaar scherp gedaald. Veertig jaar in de ict-bedrijvigheid overziend concludeert Gantz dat het allemaal niet nieuw is. Halverwege de jaren zestig en begin jaren tachtig en negentig kenden eveneens een crisis. Er tekent zich een cyclus af van ongeveer tien jaar waarin de ict-industrie het zwaar voor de kiezen krijgt, maar vervolgens een stevige opleving kent.
Factoren die de bloei veroorzaakten, verschillen per crisis. In 1970 waren het de komst van IBM 360, kant-en-klare software en makkelijk aan te sluiten randapparatuur. In 1984 waren het het 18-bits Wintel-platform, client/server-architectuur, kantoorapplicaties, grafische gebruikersinterfaces (gui's), lokale netwerken en internet. De huidige hersteltekenen zijn volgens Gantz integratie van bedrijfssoftware, mobiele en draadloze toepassingen, nieuwe automatiseringsarchitecturen, beveiliging, groeiend ict-gebruik in andere werelddelen en de stijgende vraag naar bandbreedte.
De topman is optimistisch: "De omslag begint dit jaar. De innovatie in deze industrietak blijft zich voortzetten, en de nieuwe welvaart duurt op zijn minst weer een decennium."

Storm

Waar Gantz de hele wereld behandelde sloot Marcel Warmerdam, 'research director' bij IDC-Benelux, de middag af met een lezing over de Nederlandse situatie. Ook hier heeft 2001 diepe voren in het ict-landschap achtergelaten. 'Navigeren in de storm' heette Warmerdams bijdrage. Om een beeld te krijgen van de diepte van de 2001-crisis had hij gezocht in het online-archief van Computable.

De ict-omzetcijfers van IDC geven duidelijk aan dat de markt in het slop zit. Toch zijn ze een stuk rooskleuriger dan die van andere onderzoeksbureaus. Ter illustratie hierboven de cijfers uit de ICT-marktmonitor 2001-2002 van Nederland ICT. Waar IDC nog spreekt van een groei in 2001 van 3 procent zegt de marktmonitor dat in dat jaar al een sprake was van 1,6 procent daling. Voor het lopende jaar wordt weer uitgegaan van groei.

'Winstwaarschuwing' gaf een overdonderend aantal zoekresultaten. Het aantal faillissementen groeide in de eerste helft van 2001 van 1961 naar 2616. Een op de elf daarvan was een ict-bedrijf.
Vooral de hardwareleveranciers kregen het vorig jaar zwaar te verduren. De totale bestedingen aan automatisering (hardware, software en diensten) kwamen uit op 15,5 miljard euro, 3 procent groei ten opzichte van 2000. Aan hardware is 5,8 miljard euro besteed, een daling van 3,3 procent. Software kwam met 4,1 miljard euro uit op een groei van 7,9 procent. Met 5,7 miljard omzet kende de dienstensector een aanwas van 7,5 procent. De telecomdiensten kwamen uit op 10 procent groei met een omzet van 10,7 miljard euro. Ook Warmerdam ziet een licht herstel, maar krijgt gemengde meningen van Nederlandse klanten. Ook de media geven een verdeeld beeld: van 'megaverliezen' tot 'opleving it-markt niet ver weg meer'.
IDC heeft zelf een index opgesteld om het vertrouwen in de ict-sector te meten. Hoewel dat vertrouwen nog negatief was in februari van dit jaar, is wel sprake van een opgaande lijn.
Warmerdam is ervan overtuigd dat veel leveranciers op orders gaan jagen bij de overheid. Daar immers doet de economische teruggang zich niet zo sterk voelen. "Maar het is niet makkelijk daar binnen te komen. Er zijn al veel bestaande relaties met leveranciers. Daar kom je niet makkelijk tussen. Bovendien is de besluitvorming bij de overheid veel trager dan binnen het bedrijfsleven, en is het moeilijk met de overheidscultuur om te gaan. Ik denk dat veel firma's binnen twee jaar het overheidsavontuur weer afsluiten,"
 
 
Top-10
Onderzoeksbureau IDC stelt elk jaar een lijst samen met de tien in omzet best presterende ict-bedrijven in Nederland. Getronics staat sinds 1999 bovenaan, gevolgd door Compaq. In 1999 stond IBM nog op drie. Het moest deze plaats in 2000 afstaan aan HP. Het is er niet in geslaagd de derde plaats te heroveren en blijft op nummer vier staan, gevolgd door Cap Gemini Ernst & Young. Ten opzicht van 2000 zijn de nummers zes en zeven omgewisseld. Nu staat Pink Roccade op zes en Atos Origin op zeven. De rest van de lijst is gelijk gebleven: CMG op acht, Siemens op negen en Ordina op tien. De totale omzetgroei van de top-10 in 2001 ten opzicht van 2000 komt uit op 4 procent. Het jaar daarvoor lag dat nog op 6 procent. Nog een jaar terug was dat 13 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.