Syntegra zet organisatie op scherp

Directeur Pols: 'Alleen acteren op velden waar we sterk zijn'

Meer dienstverlening met minder budget? Een urgente vraag bij klanten, meldt Syntegra in een radiospotje. Het uitzenden van de commercial, drie weken lang, geeft aan dat de automatiseerder zich weer fitter voelt. "Keuzes maken, daar draait het uiteindelijk om", zegt directeur Robert Pols.

Afgelopen 1 maart sloot Rob Pols - sinds 1998 in dienst bij Syntegra, vanaf begin 2000 als directeur - een afslankoperatie af waardoor het bedrijf zich soepeler kan bewegen binnen het huidige marktniveau. "In de loop van 1999 merkten wij al dat projecten aan het opdrogen waren", beweert hij. "Het jaar daarop hebben we extra op de kosten gelet. De markt herstelde zich echter niet, waarna de maatregelen werden verscherpt. Begin 2002 wist ik dat de markt de komende jaren niet weer zou groeien naar het niveau van 1998/99." Pols besloot tot een nieuwe reorganisatie. Eerst via vrijwillige vertrekregelingen, maar die werkten niet. In de zomer volgde daarom een sanering. Uiteindelijk zijn er van de 170 overbodig geworden medewerkers 145 afgevloeid. De rest is intern herplaatst of via natuurlijk verloop vertrokken.

Tweeslachtig gevoel
Rob Pols: "De problemen bij Getronics en het faillissement van de CSS Groep bieden ons kansen op de markt. Maar zulke negatieve ontwikkelingen stralen ook af op onze branche. Van Getronics betreur ik het, omdat het eigenlijk een mooi Nederlands bedrijf is waar we trots op zouden moeten zijn."
Daarnaast zijn de activiteiten anders opgezet. Pols: "Syntegra was een op een breed front actieve dienstverlener. Deze koers hebben we herbezien vanuit de vraag: wat willen we nu echt neerzetten in de Nederlandse markt?" 'De automatiseerder zocht zijn kracht in de beperking en besloot zich te richten op een select aantal markten: de overheidssector en de financiële wereld als de belangrijkste, gevolgd door de groeimarkten 'handel, industrie en transport', media en de gezondheidszorg. "Waar het niet lukt, daar gaan we weer weg", stelt Pols.

Focus

Die gefocuste marktbenadering gaat gepaard met een ingekrompen oplossingenaanbod: beheer- en migratiediensten, applicatie-integratie, elektronisch leren en detachering. Bij deze laatste activiteit werpt Syntegra zich op als een soort uitzendbureau.

Geen verkoop
De Nederlandse organisatie (omzet: circa 130 miljoen euro, 750 medewerkers) komt voort uit de overname van de Rijnhaave Groep in 1996. De Syntegra Groep is een volle dochter van British Telecom en behaalde vorig jaar met vijfduizend werknemers een omzet van bijna één miljard euro. Volgens Pols staat verkoop niet ter discussie, ondanks de schuld van 12,9 miljard van het moederbedrijf. "Wij zijn niet de interne automatiseerder van BT, maar een zelfstandig opererende systeemintegrator voor grote klanten."
"Klanten vragen aan ons of de inhuur van ict-personeel via ons kan lopen. Ze hoeven dan niet al die detacheerders aan te sturen. Dat scheelt een hoop tijd en papierwerk." Over de verwachtingen rond digitaal leren blijft Pols positief gestemd. "Hoewel bedrijven snijden in trainingsbudgetten, blijft de noodzaak van opleiden toch bestaan. Elektronisch leren beperkt de kosten."
Op het technologiefront heeft Syntegra een keuze gemaakt voor Microsoft als applicatieomgeving. "In andere dingen, zoals Sun/Unix en Lotus Notes, zijn we te kleinschalig. Daar zit geen groei in, dus zijn we ermee gestopt. Je hoeft niet alles zelf te doen, daar ben ik van overtuigd. Het is beter te focussen op een aantal proposities en voor andere zaken samen te werken met partners."
Het afgelopen jaar wist de ict-dienstverlener bij de overheid - zowel op rijks, provinciaal als gemeentelijk niveau - nog de nodige opdrachten binnen te halen, waaronder Microsoft-licentieverleningsprojecten en desktop-vernieuwingsopdrachten. "Hoewel het aantal tenders in vergelijking met een jaar geleden is gehalveerd, hebben we de omzetdaling omgezet in een vlakke groei. Bovendien zijn we weer winstgevend, al blijven de marges onder druk staan.".

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.