Kpmg ontkent nakende breuk met Cisco

Cap Gemini laat leveranciersonafhankelijkheid varen na alliantie met Cisco

De Internetalliantie tussen Cisco en Cap Gemini duidt niet op het uiteenvallen van het verbond tussen het netwerkbedrijf en Kpmg. Dat beweert Jos Zandhuis, lid van de raad van bestuur van Kpmg Nederland en belast met de consultancy-activiteiten.

Sommige kranten zagen de aankondiging van de samenwerking van Cisco met Cap Gemini als een signaal dat de coalitie met Kpmg op losse schroeven staat. De oorzaak hiervan zou liggen in de toenemende druk van de Amerikaanse beurswaakhond SEC die een belangenverstrengeling vreest tussen gemeenschappelijke klanten van Cisco en het advies- en accountsbureau. Cisco heeft een belang van bijna 20 procent in het afgesplitste Kpmg Consulting.
Kpmg-topman Jos Zandhuis ontkent een eventuele breuk en betwijfelt ook of ICT-activiteiten wel zo conflicterend zijn met eventuele verleende accountsdiensten. Daarbij hing het pact met Cap Gemini al een halfjaar in de lucht. Volgens Zandhuis wil Cisco met meerdere partijen allianties sluiten om gezamenlijke Internetactiviteiten op te starten. De Amerikanen onderstrepen het strategisch karakter ervan door een klein belang in de partner te nemen. "Zij willen op deze manier nog meer routers verkopen. Wij hebben ook geen exclusieve deal met Cisco gesloten. Dat zou de bewegingsvrijheid van het bedrijf teveel beperken. Cisco werkt bijvoorbeeld ook samen met IBM."
Het advieskantoor blijkt overigens zelf wel enigszins beperkt in zijn handelen te zijn. Het mag niet in zee gaan met directe concurrenten van Cisco, zoals Nortel en Alcatel. "Maar", zegt Zandhuis, "voor ons is de markt groot genoeg. Wij sluiten allianties met partners als TNS, een bouwer van Internet-infrastructuren, of Federal Express voor het opzetten van een pakketdienst via Internet."

Cap Gemini

Cisco investeert 870 miljoen euro in het Franse Cap Gemini. Het Amerikaanse netwerkbedrijf koopt voor 700 miljoen 2,6 miljoen aandelen Cap Gemini, wat neerkomt op een belang van ongeveer 2 procent. Bovendien steekt het 170 miljoen euro (een belang van 4,9 procent) in een met Cap Gemini (belang van 95,1 procent) opgericht nieuw Internetbedrijf. De joint venture biedt in Europa consultancy, systeemintegratie en Internetdiensten aan, gericht op het gebruik van breedbandige netwerken. Er zullen zo'n 4600 medewerkers - voor het leeuwendeel afkomstig van Cap Gemini - voor het bedrijf gaan werken. De automatiseerder zal met de aangekondigde overname van de consultancytak van Ernst & Young vooral de Internetdienstverlening in de Verenigde Staten versterken.
Met deze overeenkomst breekt Cap Gemini met de onafhankelijke koers die het volgde ten aanzien van productleverancieres. Cap zal voortaan voornamelijk spullen van Cisco gebruiken in netwerkopdrachten die het uitvoert voor klanten. Het bedrijf zegt dat het door de snelle Internetontwikkelingen niet meer handig is te werken met allerlei leveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.