Siemens is meer dan een ICT-bedrijf

Siemens ontkent plannen voor een nieuwe radicale reorganisatie. De Financial Times meldde eind vorige maand dat het technologiebedrijf plannen had om zich de komende jaren volledig toe te leggen op informatie- en communicatietechnologie.

Divisies als energie, transport en medische technologie en dochteronderneming Osram (lampen) zouden dan verkocht kunnen worden. Volgens Siemens-woordvoerder Dick Kors is zo'n radicale ommezwaai niet aan de orde. "De kracht van Siemens ligt juist in de breedte van onze activiteiten." Kors vermoedt dat de concernaankondiging om nieuwe overnames te plegen op het gebied van Internet-technologie en procesautomatisering uit zijn verband zijn gerukt. Siemens heeft voor de Internetinvesteringen in de Verenigde Staten het aparte bedrijf Unisphere Solutions opgericht. Het verwacht dit jaar de omzet uit elektronische handel te kunnen verhogen van 500 miljoen euro in 1999 naar 3,8 miljard euro.
Kors gelooft ook niet dat er plannen bestaan om, in navolging van de succesvolle beursintroductie van de halfgeleider-afdeling Infineon Technologies begin deze week, andere divisies naar de beurs te brengen. "Een belangrijke overweging bij de beursgang van Infineon is het cyclische karakter van de chipmarkt. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld vorig jaar weer winst gemaakt, na twee jaar verliesgevend te zijn geweest." Siemens heeft 29 procent van het aandelenkapitaal naar de effectenbeurs in Frankfurt gebracht.

ICT-overnames

Het zogeheten 10-punten-programma, het grote herstructureringsplan dat het concern in oktober 1998 aankondigde, is zo goed als afgerond, meldt Kors. Een van de punten behelste het samenbrengen van de automatiserings- en telecomactiviteiten binnen het marktsegment Information and Communications, verdeeld over de divisies IC Networks, IC Products (telefonie, GSM) en Siemens Business Services (dienstverlening). De ICT-activiteiten zijn goed voor zo'n 40 procent van de inkomsten van Siemens, die vorig jaar in totaal 134 miljoen D-mark bedroegen. Dit, ondanks het afzonderen van de computeractiviteiten in het fusiebedrijf Fujitsu Siemens Computers, de beursgang van de divisie passieve elektronische componenten onder de naam Epcos en de verkoop van Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems. Kors meldt dat Siemens ook voor de drie ICT-divisies op zoek is naar versterking. Vooral de dienstverlenende tak, die vorig jaar net uit de rode cijfers is geklommen, kan een internationale uitbreiding goed gebruiken. Een overname van Debis Systemhaus, waarvoor Siemens als een van de kandidaten in gesprek is met moedermaatschappij Daimler Chrysler, zou prima in dit plaatje passen.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Rik Sanders