Voorwaarden aan zelfstandige IT'ers ter discussie

Zelfstandige IT'ers kunnen worden geconfronteerd met onverwachte problemen op het gebied van premies en loonbelasting.De vereniging IT United wil aan de verwarring een einde maken, en houdt nu een enquête onder haar doelgroep.

In zijn artikel 'Zelfstandige' rechten ( Computable, 26 februari) stelt de heer J.L. Bruijn globaal het volgende: "Laat een zelfstandige zich inschrijven bij de kamer van koophandel en kom verder niet aan met allerlei regeltjes en voorschriften". Als bestuur van de vereniging IT United onderschrijven wij deze hartenkreet volgaarne; de realiteit is echter anders. De fiscus stelt eisen aan het ondernemerschap. Voldoe je daar niet aan, dan wordt over het gefactureerde bedrag loonbelasting ingehouden. Wanneer de zelfstandige gebruik maakt van de diensten van een bemiddelaar of een detacheerder, kan het GAK stellen dat er sprake is van een 'fictief' dienstverband en legt op dat er sociale lasten moeten worden ingehouden. In het verleden heeft dat tot problemen geleid bij detacheerders en opdrachtgevers: deze partijen hebben vaak grote bedragen aan achterstallige premies en belastingen moeten betalen met daarboven nog de nodige boetes.
Sinds die tijd zijn zowel detacheerders als opdrachtgevers zeer voorzichtig geworden en hebben zij hun maatregelen genomen. Zo willen veel grote bedrijven vaak geen zaken meer doen met een zelfstandige zonder personeel. Sommige detacheerders werken alleen nog met tijdelijke dienstverbanden waarbij over het gehele bedrag zowel loonbelasting als sociale lasten worden ingehouden.

Overleg

Doordat deze onduidelijkheid bleef voortduren, is het initiatief ontstaan om de Vereniging IT United op te richten. Primair doel van deze vereniging is het verkrijgen van duidelijkheid voor de zelfstandige in de IT markt. Op aandringen van IT United is overleg gestart met het Lisv, dit is de overkoepelende organisatie van de verschillende uitvoerende instellingen (uvi's) zoals het GAK. Het overleg is intussen uitgebreid met delegaties van het Fenit (Opdrachtgevers) en het Vonit (Vereniging van onafhankelijke IT'ers, met een specifieke doelstelling). Sinds kort is nog een vertegenwoordiging van het GAK en van Debra (Organisatie van detacheerders) aan de onderhandelingstafel toegetreden. In elk geval is nu bereikt dat alle belanghebbenden binnen onze problematiek met elkaar in discussie zijn over de voorwaarden waar een zelfstandige aan moet voldoen, wil hij door de verschillende overheden ook behandeld worden als zelfstandige. Als het aan de vereniging IT United ligt, zullen er geen of nagenoeg geen verplichtingen worden gesteld aan de zelfstandige IT'er. Een regeling die binnen bovenstaand overleg wordt geformuleerd, kan alleen vorm krijgen binnen de kaders van de huidige wetgeving. IT United ziet een dergelijke regeling dan ook als een noodzakelijke tussenstap. Hiertoe zullen wij onze aandacht in de nabije toekomst gaan richten op de politiek in Den Haag. Het is van belang dat onze vereniging zo groot mogelijk is om met recht eisen te kunnen stellen. Aan stuurlieden die aan de wal blijven staan hebben we daarbij geen behoefte.
Om inzicht te krijgen in de achtergronden van de groep wiens belangen wij willen vertegenwoordigen, hebben wij een enquête uitgeschreven. Wij nodigen iedereen uit onze website (http://www.itunited.nl) te bezoeken en de enquête in te vullen. In de loop van de zomer zullen de resultaten hiervan openbaar worden gemaakt.
Wij zouden wensen dat de wereld zo eenvoudig in elkaar zat als geschetst door de heer Bruijn. Omdat dit niet de werkelijkheid is, zullen wij binnen de aangegeven grenzen ons steentje er aan bijdragen om de vrijheid van ondernemen zo groot mogelijk te laten zijn.
 
André Th. Rossen MSc RI, secretaris Vereniging IT United

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z A. Th. Rossen