ABN Amro herplaatst it'ers

Bank regelt vertrek naar select aantal eigen it-partners

Een deel van de automatiseerders van ABN Amro kan met behoud van werk overstappen naar een select aantal it-partners. De bank tracht met deze individuele uitbestedingvariant de uitstroom van ict-medewerkers te beperken.

De stemming onder de met uitbesteding en 'offshoring' bedreigde 1600 automatiseerders bij ABN Amro ICT in Nederland is beneden het vriespunt gedaald. Zo'n 10 procent van het personeel (oorspronkelijk: 1800) heeft zijn heil inmiddels elders gezocht sinds de verkenningen begin vorig jaar bekend werden gemaakt. Om ervoor te zorgen dat niet meer ict'ers weglopen en de continuïteit van de dienstverlening in gevaar komt, heeft de bank een vrijwillige regeling bedacht. Hierbij kunnen automatiseerders ervoor kiezen om met behoud van werk over te stappen naar een it-partner van ABN Amro. Bovendien krijgen ze een auto aangeboden (ter waarde van ongeveer 12 procent van het bruto-jaarsalaris).
De regeling is in eerste instantie bedoeld voor it-medewerkers die hun werk door 'offshoring' dreigen kwijt te raken. Mocht de bank binnenkort tot uitbesteding, al dan niet naar een lagelonenland, besluiten, dan gebeurt dit volgens verwachting niet via een Big Bang, maar in stukken: een geleidelijke proces dat 1,5 jaar kan duren.

Vaste baan

Joop Hofland, bestuurder bij De Unie, vindt de mogelijkheid tot vrijwillige uitbesteding een goed plan. "Medewerkers steken over van vaste baan naar vaste baan. Hun toekomst is minder onzeker. Ze kunnen nu de keuze maken om alvast een nieuwe baan te accepteren, in plaats van de onzekerheid van een aanstaand bemiddelingstraject. Voor de bank geldt dat ze in de transitiefase verzekerd is van het blijvend uitvoeren van it-werk tot de overgang is afgerond."
De bank werkt met een vijftal vaste it-partners, waaronder Yacht, die de automatiseerders mogen overnemen. Wanneer iemand overstapt, krijgt de betrokken it-partij een gegarandeerde omzetafname van achttien maanden. Na die termijn blijft de automatiseerder in dienst van de nieuwe werkgever: hij krijgt een contract voor onbepaalde tijd, zonder proeftijd. ABN Amro compenseert ook nog eens het verschil in arbeidsvoorwaarden gedurende 48 maanden. Volgens De Unie-bestuurder hebben de it-bedrijven aangegeven dat het vanwege de aantrekkende markt geen probleem vormt om de overgenomen it'ers werk te blijven bieden, ook als straks de 'offshore'-keuze van ABN Amro niet op hen mocht vallen.
Net als Hofland toont Huug Gorter van FNV Bondgenoten zich tevreden over de overgangscondities. "Alle betrokken partijen hebben er wat bij te winnen. Om die reden hebben ABN Amro en de bonden afgesproken dit soort alternatieven, die afwijken van de 'officiële' reorganisatieregelgeving binnen de bank, voortaan in elke situatie van 'offshoring' op hun toepasbaarheid te beoordelen."

Lang proces

Vorig jaar maart bracht ABN Amro zijn plannen om te onderzoeken of ze de rest van de it-tak (de divisie ICT Wholesale Clients werd medio 2002 aan EDS verkocht) ook in handen van derden kan leggen naar buiten. Talloze scenario's passeerden de revue maar nog steeds is er geen besluit genomen. Wordt het een mix van uitbesteding en 'offshoring' of gaat alles naar India? Ingewijden melden dat de raad van bestuur op 22 maart de knoop doorhakt en dan beslist met welke leveranciers de definitieve onderhandelingen worden geopend. Naar verluidt maken IBM en HP een grote kans om het beheerstuk te verdelen, maar de geluiden dat alles naar een lagelonenland gaat zwellen ook weer aan.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.