Microsoft en Justitie houden vast aan schikking

In reactie op publieke kritiek hebben Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie hun schikking in de langlopende antitrustzaak gewijzigd. De twee partijen hebben vorige week enkele - naar eigen zeggen belangrijke - wijzigingen aangebracht.

De wijzigingen zijn ingediend bij districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly, die zich buigt over de strafmaat voor de schuldig bevonden softwaremonopolist. Dit is echter niet nodig indien zij de schikking goedkeurt. Ze velt haar oordeel de komende maanden. Ze heeft Microsoft en Justitie aangespoord de als licht beschouwde schikkingmaatregelen te verzwaren met de hint dat ze wijzigingen mogen indienen.
De voornaamste wijziging is het schrappen van een clausule die Microsoft volgens critici en concurrenten kan misbruiken om hardwarepatenten van pc-fabrikanten kosteloos in handen te krijgen. Onder meer Sony uit deze beschuldiging en stelt dat Microsoft dit nu al doet. De Windows-leverancier meent dat deze klachten ongegrond zijn, maar laat de clausule wel vallen.
Handcomputerproducent Palm en pc-fabrikant Gateway leggen de komende weken in de rechtbank verklaringen af tegen Microsoft. De negen Amerikaanse staten die geen genoegen nemen met de schikking voeren deze getuigen op om voortdurend monopoliemisbruik aan te tonen.
De softwareleverancier beschuldigt de negen staten van ongrondwettelijk gedrag. Deze 'lokale' overheden eisen namelijk strafmaatregelen die een nationale impact hebben. Microsoft stelt bovendien dat de eisen voor het eveneens leveren van een Windows-uitvoering zonder geïntegreerde applicaties, zoals Internet Explorer, betekenen dat het Windows 2000 en XP moet herroepen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.