Beurs reageert spontaan op jaarcijfers Getronics

AMSTERDAM - De recordwinst van 97,5 miljoen gulden die Getronics over 1995 haalde, is bijzonder goed ontvangen op de Amsterdamse effectenbeurs. Ook de splitsing van de aandelen viel goed op het Damrak. Nadat de aandelenkoers vrijdag al 11,20 gulden was opgelopen, kon Getronics daar afgelopen maandag nog eens 3,80 gulden aan toevoegen. Sinds begin dit jaar is de koers al 45 procent opgelopen. Analisten achten een verdere stijging mogelijk.

De nettowinst steeg vorig jaar 22 procent, terwijl de omzet met 21 procent toenam tot 1,7 miljard. Vooral de overname van Raet (samen met Roccade), waarvan een aantal bedrijfsonderdelen vanaf 1 september in het resultaat meetellen, vergrootte de omzet sterk. Maar ook de autonome omzetgroei van 9,5 procent overtrof de gemiddelde marktgroei die rond de 4,5 procent ligt.
De overname van Raet levert Getronics zo'n 100 miljoen gulden aan compensabele verliezen op. Thans blijkt dat Raet zonder overname geen levenskansen meer had. Het sterk verliesgevende onderdeel van Raet dat software voor kleinere markten maakt, wordt drastisch gesaneerd. Hier moeten 350 van de 500 werknemers verdwijnen.

Buitenland

Getronics haalt nu bijna de helft van de omzet uit dienstverlening op gebied van informatietechnologie en telecommunicatie. De internationale activiteiten van de Groep zijn over 1995 relatief sterker gegroeid dan de binnenlandse. Het aandeel van de buitenlandse omzet bedraagt thans 28 procent. Dit kan nog groter worden als Getronics-topman Risseeuw zijn plannen doorzet in Europa een grote overname te realiseren. Verder wil Getronics graag Roccade inlijven, zodra de Tweede Kamer instemt met de volledige privatisering van dit staatsbedrijf.
Alle overige activiteiten van de Groep deden het vorig jaar goed. Vooral de bedrijfseenheden werkzaam op het gebied van software, netwerken en netwerkdiensten, management van informatiesystemen en werkplek-automatiseringen droegen sterk bij tot het resultaat. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-08T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.