Lage groeicijfers maskeren revolutie softwaremarkt

LONDEN - De Europese markt voor standaard softwarepakketten ondergaat dramatische veranderingen. Dit wordt echter verborgen gehouden door lage groeicijfers. "Gebruikers vervangen bestaande applicaties door nieuwe pakketten op basis van client/server-technologie, relationele databases en grafische interfaces", aldus Ovum in het recente rapport Business Applications: Markets and Futures.

De groei van de Europese markt voor applicaties blijft tot 1999 relatief laag: zo'n 5 procent per jaar van 2,5 miljard ecu in 1995 tot 3,2 miljard in 1999. De oorzaak is te vinden in de volwassenheid van dit marktsegment - de omzet komt voornamelijk van het vervangen van eerdere investeringen.
Toch vinden onderhuids grote veranderingen plaats. Zo voorspelt Ovum dat de vraag naar softwarepakketten voor mainframes in de volgende vijf jaar met de helft zal afnemen, een ontwikkeling waarvan vooral Microsoft zal profiteren.

200 Procent groei voor NT

Dit blijkt uit de voorspelde marktgroei voor pakketten die draaien op een server onder Windows NT: Ovum denkt dat dit segment gemiddeld met meer dan 200 procent per jaar zal groeien van 10 miljoen ecu in 1995 tot maar liefst 346 miljoen ecu in 1999.
Unix zal echter tot het jaar 2000 het belangrijkste platform voor bedrijfsapplicaties blijven: met een jaarlijkse groei van 13 procent van 628 miljoen naar 1,2 miljard ecu steekt dit platform boven de andere uit.
Gedurende 1994 wist SAP het grootste marktaandeel te verwerven met bijna 12 procent en een wereldwijde groei van 66 procent tot 900 miljoen ecu. Het bedrijf combineert stabiele inkomsten uit de oude mainframe-software met snelle groei uit het nieuwere client/server-platform. In scherp contrast daarmee zijn de cijfers van Oracle, dat ondanks de sterke groei van de onderneming als geheel, bleef steken op een marktaandeel van 3 procent. Volgens Ovum lag dat aan het uitblijven van grafische werkstations. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-08T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.