Bull boekt eerste winst na zes jaren van verlies

PARIJS - Na jaren zwaar verliesgevend te zijn geweest, boekte de Franse Compagnie des Machines Bull over 1995 een nettowinst van 61 miljoen dollar. Het is de eerste jaarwinst sinds 1988. In de tussenliggende jaren liepen de cumulatieve verliezen op tot meer dan 22 miljard frank, ofwel zo'n 4 miljard dollar.

Insiders melden aan The Wall Street Journal dat de winst over het afgelopen jaar vooral het gevolg is van kostenreducties en lagere rentelasten. Het afbouwen van de schuld kon vooral plaatsvinden dankzij jaren van enorme kasinjecties door de Franse overheid.
De omzet van Bull daalde dan ook met 3 procent tot 26,7 miljard franc, 5,3 miljard dollar. Dit weerhoudt topman Jean-Marie Descarpentries er niet van te melden "makkelijk in omvang te kunnen verdubbelen". "Na het herstel in 1995 zullen we in 1996 weer gaan groeien", zo weet hij.

Pretreisjes

Sinds zijn aantreden is de schuld van het staatsconcern geminimaliseerd en is de ambtelijke cultuur zo goed en zo kwaad als het ging omgebouwd tot een commerciële sfeer. Afgelopen maand nog huurde Descarpentries vier nieuwe topmanagers in van concurrenten. Een ander voorbeeld van de veranderingen is de instelling van een jaarlijks plezierreisje voor de best presterende verkopers.
Op 15 maart hoopt het bedrijf de Madison te introduceren. Dit is een grotere versie van de inmiddels redelijk populaire Escala, een symmetrisch parallelle Unix-server.
Ondanks de recente verkoop van dochter Zenith Data Systems aan Packard Bell (PB), hoopt Descarpentries een stevige vinger in de PC-pap te houden. Daartoe distribueert Bull de produkten van zowel PB als Zenith. Als PB winstgevend wordt, wil Descarpentries zijn belang in deze fabrikant verhogen tot boven de 19,9 procent: hij mag dan de cijfers consolideren in zijn eigen balans. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.