Reorganisatie remt loonstijging Bull

De vakbonden en IT-bedrijf Bull hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe eenjarige cao. De ongeveer 370 werknemers in Nederland krijgen een loonsverhoging van 3 procent. De bonden wilden meer, maar de komende reorganisatie, waarbij wereldwijd ongeveer 1800 banen verdwijnen, maakt dit onhaalbaar.

De loonstijging wordt in etappes van 1 procent doorgevoerd; op 1 april, 1 juli en 1 oktober. Het bedrag dat het personeel kan gebruiken voor de premiespaarregeling, is verhoogd van veertig tot tachtig gulden per maand. Ook het aantal dagen dat de werknemers in kan zetten voor de flexibele cao, is verhoogd van vijf tot acht dagen. De Bull-medewerkers kunnen naar eigen inzicht deze extra vrije dagen kopen of verkopen. Verder biedt de nieuwe cao de mogelijkheid voor loopbaanonderbreking.

Neutraal

Jeroen Sparla van vakbond VHP noemt het akkoord "geen slecht resultaat". Toch is hij niet helemaal tevreden. Sparla had gevraagd om een loonsverhoging van 4 procent, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met 3 procent. "De resultaten van Bull waren vorig jaar goed", verklaart Sparla zijn eis. "Dit jaar stevenen ze op mindere resultaten af en de werkgever wil dit dan meteen doorrekenen." Sparla zal het akkoord neutraal, zonder positief advies, aan de leden voorleggen.
Anita van Stel, secretaris van de ondernemingsraad van Bull en FNV-kaderlid, zegt dat momenteel voorzichtigheid troef is bij het bedrijf. "In 1999 vindt een reorganisatie plaats, waarbij wereldwijd ongeveer 1800 banen worden geschrapt. Dan kan Bull geen loonsverhoging van 4 procent doorvoeren." Volgens Van Stel zal het banenverlies in Nederland meevallen, omdat de resultaten in de Benelux goed zijn.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-05T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.