Microsoft en Justitie eisen beiden overwinning op

Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie maakten, net als twee boksers na de laatste gong, beiden een vreugdegebaar, toen de laatste getuige vorige week de rechtbank had verlaten.

De opponenten zijn overtuigd van de overwinning. Berichten dat Microsoft de zaak zo goed als verloren heeft, komen misschien wel te vroeg. Natuurlijk verleidt de aanvang van het reces tot prognoses van de uitspraak van rechter Thomas Jackson. De stuntelende verdediging van Microsoft geeft daarbij weinig reden tot optimisme bij de software-fabrikant.

Steun

Microsoft heeft wel steun aan de uitspraak die de beroepsrechter vorig jaar deed in de zaak tegen de onderneming. Deze rechtbank bepaalde dat het bedrijf producten mag integreren, als dit leidt tot verbetering. Rechters moeten zich onthouden van uitspraken over het ontwerp van het product.
Verder heeft topjurist Brad Smith van Microsoft in Computable al aangegeven dat de rechter Microsoft niet verantwoordelijk kan stellen voor uitspraken van werknemers tijdens ontmoetingen met concurrenten als Apple, Netscape of America Online. Dit is volgens jurisprudentie vrijwel niet mogelijk, meent Smith. Daarnaast spelen de pogingen van Microsoft een rol om met Netscape de browsermarkt onderling te verdelen. Microsoft ontkent hierover een voorstel te hebben gedaan aan de concurrent. Zelfs als Justitie kan aantonen dat Microsoft wel degelijk met een dergelijk voorstel is gekomen, dan nog is het volgens de juristen van de onderneming onmogelijk om Microsoft te straffen voor een poging tot samenzwering.
Microsoft heeft de moed dan ook niet opgegeven, ondanks de zwakke verdediging, vol met tegenstrijdigheden, gemanipuleerde video's en tirades van rechter Jackson. "Justitie heeft niet aan kunnen tonen dat de belangen van consumenten geschaad zijn", aldus bedrijfsjurist William Neukom. Volgens hem probeert de overheid Microsofts getuigen in diskrediet te brengen, bij gebrek aan feiten.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-05T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.