Omzet hardware groeit door inhaalslag afnemers

Na een mindere periode in 1997 zullen bestedingen aan hardware dit jaar weer met 10,7 procent groeien. Dit blijkt uit de Fenit Marktmonitor 1997-1998. De hardware-leveranciers onder de Fenit-leden hebben een slecht jaar achter de rug. Hun hardware-omzetten daalden in 1997 met 5,5 procent.

De prognoses van de Fenit en onderzoeksbureau Heliview ademen opnieuw rozengeur en maneschijn uit. De groei van de Nederlandse economie leidt tot een toename van de IT-bestedingen. Voor 1998 verwachten de onderzoekers dat de IT-markt met 11 procent groeit tot meer dan 21 miljard gulden. De Fenit-leden, bestaande uit meer dan 180 IT-bedrijven, voorzien een mindere groei: 9,5 procent. Dit verschil in inzicht komt voort uit de problematiek op de arbeidsmarkt waarmee leveranciers kampen.
Met name de omzetten van de software- en serviceondernemingen komen door de tekorten onder druk te staan. Indien de krapte op de arbeidsmarkt blijft voortbestaan - er zijn geen redenen om een snelle oplossing te verwachten - zal een deel van de voorziene omzetverhoging achterwege blijven.

Terughoudender

Dit jaar profiteren de hardware-leveranciers mee van de groei. Onder andere de inhaalvraag van het bedrijfsleven is hiervan de oorzaak. In 1997 rapporteerden de Fenit-leden een daling van hun hardware-omzetten. Deze afname komt voort uit tegenvallende verkoop van werkstations en het uitblijven van het verwachte succes van de netwerkcomputer.
De afnemers zullen in 1998 ruim 30 procent meer gaan uitgeven aan software. In 1997 namen de bestedingen toe met ongeveer 10 procent, hetgeen lager was dan de voorspelde 29 procent. De voorspelling van de Fenit-leden is terughoudender. Volgens hen groeit de omzet met 14 procent. Ook dit verschil valt te verklaren door de krapte op de arbeidsmarkt. De afnemers verwachten in 1998 niet noemenswaardig veel meer uit te geven aan dienstverlening: slechts 0,5 procent groei.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.