Delphi en reorganisatie trekken Borland uit dal

AMSTERDAM - Borland verwacht als leverancier van 'tools' voor software-ontwikkelaars een nieuwe bloeifase te kunnen doormaken door een verdere concentratie op produkten die geschikt zijn voor een client/server en Internet-omgeving.

De produkten Visual Dbase, Borland C++, Paradox en Delphi worden uitgebreid, zodat daarmee ook gemakkelijk Internet-applicaties zijn te ontwikkelen. De binnenkort te introduceren ontwikkeltaal C++ 5.0 wordt uitgerust met Java-ontwikkeltools. Verder komt Borland met een Appaccelerator, een just-in-time compiler die de prestaties van Java-applicaties vijf tot tien keer versnelt.
Deze Amerikaanse software-onderneming heeft na een wat minder gunstige periode die eind 1994 leidde tot in een drastische reorganisatie, ook financieel duidelijk de weg omhoog gevonden. Vooral het succes van Delphi, een snel ontwikkelpakket voor PC- en client/server-applicaties, heeft daartoe bijgedragen.

Glimlach

Gary Wetsel, de hoogste baas van Borland International, kon vorige week vrijdag tijdens de presentatie van de nieuwe strategie weer een voorzichtige glimlach tonen. Na een verlies van 34 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 1994 en een kleiner verlies in het eerste kwartaal van 1995 konden de afgelopen drie kwartalen weer positieve resultaten worden behaald. Het personeelsbestand nam af van 1700 naar 900. De Quattro Pro spreadsheet-activiteiten werden verkocht aan Novell, die deze massa-programmatuur overigens al weer van de hand heeft gedaan. Ook de software-suites werden de deur uitgedaan om zich weer volledig te kunnen wijden aan het leveren van ontwikkeltalen en databases.
Deze strategische veranderingen zijn niet zonder succes gebleven. De in maart 1995 gelanceerde Delphi Client Server heeft Borland er weer boven op geholpen. Met deze visuele 'tool' voor applicatie-ontwikkeling heeft Borland toegang gekregen tot een markt waarin men tot voor kort weinig deed, namelijk die van de client/server-tools.
Borland gaat als leverancier van produkten en diensten voor software-ontwikkelaars proberen haar succes in de client/server-markt verder uit te bouwen. De strategie die Wetsel in Amsterdam presenteerde, is dan ook een verfijning van de eind 1994 in gang gezette opzet. Om de klanten op de client/server-markt te ondersteunen zal Borland de service-, verkoop- en ondersteunende afdelingen uitbreiden. Van oorsprong is deze onderneming namelijk meer gericht op desktop-toepassingen. Borland blijft overigens ook de programmeurs bedienen die applicaties maken voor losstaande desktop-PC's en voor PC's die in een lokaal netwerk staan. Binnenkort vallen er dan ook meerdere produktiviteitsverhogende desktop-tools te verwachten. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.