Bouwstenen in de ict (30 TNO)

Het zou een Legobouwdoosje kunnen zijn 'Maanlander met antenne-installatie', maar het is het gebouw van wat nu TNO/Telecom heet.

Na een tevergeefse zoektocht naar grond binnen de Haagse gemeentegrenzen, koopt PTT begin jaren vijftig 3,5 hectare grond in Leidschendam voor de bouw van het dr. Neherlab telecommunicatie-apparatuur zal worden ontwikkeld..
Architect ir S.J. van Embden ontwerpt een loodsachtig gebouw met platte daken en een voor die tijd unieke constructie van gewapend beton. Niet de gebruikelijke Rijksgebouwendienst maar CAG zet het pand neer. De beeldbepalende opbouw op het dak bestaat uit een liftschacht en een vrijstaande schoorsteen van de verwarming met daar omheen de noodtrap. Op 17 mei 1955 vindt de officiële opening plaats. De naam is opgedragen aan dr. L. Neher Lambertus, voor de tweede keer in zijn loopbaan directeur-generaal van PTT. Onder diverse namen zijn de r&d-activiteiten van PTT-KPN in het gebouw gehuisvest. Per 1 januari 2003 gaat KPN Valley over in handen van TNO. Inmiddels zitten de driehonderd medewerkers van TNO Telecom, het nieuw ontstane telecommunicatie-instituut, in het pand. Te zijner tijd worden de andere telecommunicatie-activiteiten van TNO ook hier naartoe overgebracht.

 
Henk Boot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.