Beloning automatiseerders in 2001 gemiddeld 6 procent hoger

Crisis? Welke crisis?

De afgenomen economische groei heeft in 2001 niet geleid tot afname van de groei van de beloning van ict'ers. Integendeel. Volgens de jongste cijfers van managementadviesbureau De Breed & Partners verdienden automatiseerders vorig jaar zo'n 6 procent meer dan het jaar ervoor.

Halverwege 2001 was iedereen in de sector er wel van overtuigd dat het wat groeicijfers betreft niet zo'n fraai jaar zou worden. Die ontnuchtering heeft echter niet geleid tot een aanpassing van de beloning van de ict'ers. De Breed-consultant Hennie van der Steen: "Ondanks alles is er in de beloning alleen met punten en komma's wat veranderd."
De Breed verzamelt via hun website gegevens over jaarsalarissen en andere vormen van beloning van automatiseerders. Vorig jaar verdiende volgens deze gegevens de gemiddelde ict'er 36 duizend euro, tegen ruim 33 duizend euro in 2000. De totale beloning, waarin naast salaris ook onkostenvergoedingen, reiskosten, de lease-auto en andere extra's worden meegewogen, is volgens De Breed gemiddeld 48 duizend euro, tegen 45 duizend euro in 2000.
De ruim vijfduizend ict'ers die in 2001 hun gegevens achterlieten op de website van De Breed gingen er zelf gemiddeld zo'n 11 procent in beloning op vooruit, zegt Van der Steen.
 

Kleinere auto's
Volgens Van der Steen zullen veel ict-werkgevers dit jaar harder gaan onderhandelen met lease-automaatschappijen. "De vervelende belastingmaatregel gaat ongunstig uitpakken. Veel ict'ers zullen ontdekken dat de bijtelling van de waarde van hun auto op hun inkomen zo'n 25 procent zal toenemen. Werkgevers zullen voor nieuwe medewerkers uitwijken naar goedkopere, kleinere auto's."

Minder stijging

Een vermindering van de beloningsstijging wordt dit jaar wel verwacht. Significante cijfers over de eerste twee maanden van dit jaar heeft Van der Steen nog niet. Toch durft hij deze stelling wel aan, gezien de antwoorden van bijna duizend ict'ers die in januari en februari op de website van het adviesbureau hun beloning vergeleken met die van hen collega's.
Over vergelijkbare cijfers beschikt consulent Wendy Aendekerk van concurrerend adviesbureau Berenschot nog niet. Hun jaarlijkse salaris-onderzoek komt pas tegen de zomer uit. "Onze meest recente gegevens zijn te oud om over 2001 iets te zeggen. Maar uit wat ik tot nog toe van bedrijven hoorde, leid ik af dat de ict-salarissen dit jaar die 6 procent stijging niet halen. Het zal eerder tegen de 4 procent zijn."
Aendekerk maakt onderscheid tussen ict-detacheerders en -consultants, die, niet gebonden door langlopende cao-afspraken sneller hun salarissen kunnen aanpassen aan de dalende inkomsten van bijvoorbeeld automatiseerders in dienst van banken of verzekeraars. "Bedrijven gereguleerd door een cao kunnen eenmaal afgesproken salarissen niet zo eenvoudig aanpassen."
Ook Hans Keukelaar, voorzitter van de werkgeversvereniging Ict, vindt de cijfers van De Breed over 2001 wat aan de hoge kant. Zijn jaarlijkse belrondje langs HRM-collega's (hij is zelf directeur personeelszaken bij Telfort) levert een gemiddelde salarisstijging van tussen de 4 en 5 procent, over 2001. "Meer is het echt niet." Dat is nog steeds meer dan bijvoorbeeld de cao-afspraak voor de it-industrie, zegt hij. "Het tekort aan ict-personeel is vorig jaar niet gedaald."
Dit jaar verwacht hij nog lagere salarisstijgingen. De ict-werkgevers begonnen de onderhandelingen met de vakbonden met de eis de salarissen niet te laten stijgen. "We moeten zowel in de computerservice- als in de hardwareindustrie inleveren. Als we dat niet doen, volgt uitstoot van personeel."
 
Zie ook: Helft ict'ers op hbo-niveau
 
Of de de resultaten van 2000 in het artikel Minder opleiding en ervaring.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.