Simac koopt HAS Nederland aan

Groeiende markt voor 'vervoer' en 'openbare orde'

Het beursgenoteerde elektronica- en IT-bedrijf Simac Techniek te Veldhoven is volledig eigenaar geworden van HAS Nederland. Alle aandelen zijn overgenomen van Alpinvest Holding en de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM). De overnameprijs is betaald in contanten.

HAS Nederland komt voort uit het facilitair bedrijf van de staalgigant Hoogovens. In 1991 werd HAS Nederland verzelfstandigd en verkocht aan eerdergenoemde verstrekkers van risicokapitaal. Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam en Antwerpen. Met ongeveer honderd man personeel wordt een omzet van ruim 25 miljoen gulden behaald.
HAS verwierf landelijke bekendheid met de levering van het opsporingssysteem waarmee ondermeer de paspoorten op Schiphol worden gecontroleerd. Aan dit systeem dat overigens nu goed werkt, bewaart HAS 'gemengde herinneringen'. In 1989 voltrok zich nogal wat discussie tussen Justitie als opdrachtgever en de leverancier. Ook de resultaten waren toen wat minder. Maar de laatste vier jaren maakt HAS bescheiden winstjes.

Eurocontrol

Simac verwacht dat de nieuwe overname dan ook een positieve invloed op de winst per aandeel zal hebben. Zoals gebruikelijk bij Simac, dat vrij centraal wordt geleid en een heel eigen bedrijfscultuur heeft, worden de overgenomen activiteiten geïntegreerd in de organisatie.
Voor Simac betekent de overname van HAS een verdere versterking van de positie in de IT-markt. Ruim 25 jaar geleden begon Simac met de verkoop van industriële elektronica. Inmiddels is daar IT-hardware en communicatie-technologie bijgekomen. Verkoop, installatie en onderhoud van netwerken, midrange-systemen, PC's en IT-diensten vormen het grootste deel van de omzet.
De keuze voor HAS Nederland ligt in de lijn van Simac om actiever te worden in de snelgroeiende IT-markten voor parkeren, verkeer en vervoer en voor openbare orde en veiligheid. HAS legt bijvoorbeeld een nieuw netwerk aan voor Eurocontrol, de organisatie die vanuit het Limburgse Beek de regie voert over het luchtverkeer boven de Benelux en een deel van Duitsland. Een andere grote opdrachtgever is de Dienst Parkeerbeheer Amsterdam, tegenwoordig Dienst Stadstoezicht geheten. HAS leverde het mobiele datacommunicatie-systeem om de hoofdstedelijke wielklem-dienst te automatiseren. Verder is men actief in de zorgsector, de industrie en het onderwijs.
Simac verwacht dat de komende jaren veel geld zal worden geïnvesteerd in de informatisering van het openbaar vervoer. Te denken valt aan elektronisch betalen en informatievoorziening van de reiziger. Ook werkt Simac aan een project voor elektronisch geleide voertuigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-28T00:00:00.000Z Correspondent