NEC schrapt 15000 arbeidsplaatsen

NEC schrapt de komende drie jaar vijftienduizend banen, zo'n 10 procent van het huidige personeelsbestand.

In Japan vallen de grootste klappen: daar verdwijnen negenduizend banen. Bij vestigingen buiten Japan zullen de resterende zesduizend functies worden opgeheven. Het Japanse elektronicaconcern heeft tot dit massa-ontslag besloten als reactie op het te verwachten giga-verlies van 1,25 miljard dollar in het op 31 maart af te sluiten boekjaar 1999. De omzet zal met 4 procent teruglopen tot 39,2 miljard dollar. Eind vorig jaar dacht NEC de eerste forse reorganisatie in zijn geschiedenis tot zesduizend ontslagen te kunnen 'beperken'. Toen begrootte het bedrijf het verlies nog op 'slechts' 164 miljoen dollar.
Hisashi Kanako, de huidige president van het Japanse elektronicaconcern NEC, heeft met het oog op de nog slechtere resultaten zijn functie neergelegd. Kanako zal - na een dienstverband van 43 jaar - op 1 april aanstaande worden opgevolgd door Koji Nishigaki.
De crisis op de chip- en PC-markten, de duurder geworden Japanse yen en slechte resultaten van PC-divisie Packard Bell NEC worden als oorzaken genoemd van het veel grotere verlies. Bovendien blijkt een grove misstap van dochteronderneming Toyo Communications het concern veel opdrachten van de Japanse overheid te hebben gekost. Het Toyo-management wordt ervan verdacht het Japanse militaire apparaat een veel te hoge rekening in de maag te hebben gesplitst en het extra geld in eigen zak te hebben gestoken. Als gevolg hiervan heeft NEC bij diverse overheidsdiensten de status van voorkeursleverancier verloren.

Packard Bell

De reorganisatie zal ook gepaard gaan met het herstructureren of afstoten van divisies en dochterondernemingen. Om welke onderdelen het precies gaat is nog niet bekend. Wel heeft het concern aangegeven dat het meer dienstverlenend wil gaan werken op de gebieden systeemintegratie, netwerken en chips. Ook meldde NEC dat het verlieslijdende Packard Bell NEC opnieuw onder het mes gaat. De PC-fabrikant eindigde boekjaar 1998 diep in het rood (500 miljoen dollar) en zag de omzet met 28 procent teruglopen tot 2,8 miljard dollar. NEC heeft besloten de Europese organisatie los te koppelen van de Amerikaanse. De investering hiervoor bedraagt 450 miljoen dollar, waarbij NEC 80 procent van de aandelen krijgt en partner Bull de rest. In ruil voor het hogere belang (was eerst 12 procent) is het Franse IT-bedrijf akkoord gegaan met de overgang van het Europese onderdeel van Zenith Data Systems (PC-fabrikant voor de zakelijke markt) aan Packard Bell Europa. Bull heeft een meerderheidsbelang van 51 procent in Zenith, terwijl NEC de resterende 49 procent in zijn bezit heeft.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Rik Sanders