Philips laat teugels bij Origin vieren

IT-dienstverlener moet last van verleden zien af te schudden

Met een beursgang in zicht krijgt Origin eindelijk de kans om zichzelf te bewijzen. Het grote knelpunt blijft echter de stroomlijning van de organisatie.

Philips-topman Cor Boonstra wil na de zomer een minderheidsbelang in Origin naar de beurs brengen. Volgens Steven Vrolijk, analist bij ING Barings, is dit voornemen een verdienste van Origin-topman Robert Pickering. "Hij heeft de Philips-top ervan kunnen overtuigen dat zijn bedrijf meer vrijheid en investeringen nodig heeft met het oog op de snelle ontwikkelingen in de IT-dienstenwereld." IDC-analist Mirko Lukacs vindt het verstandig dat het Eindhovense concern automatisering niet meer als kernactiviteit ziet. "IT-dienstverlening heeft een heel andere dynamiek dan de productmarkten waarop Philips opereert."
Bij Origin zelf kijkt men vooralsnog de kat uit de boom. "Philips bepaalt de koers van het bedrijf. Er zal altijd een verschil in inzicht blijven. Simpelweg omdat de agenda van Philips het belangrijkst is. Voor investeringen is het vaker 'nee' dan 'ja'. Daardoor heeft Origin de boot gemist op het gebied van consultancy, telecommunicatie, projectmanagement, crm en elektronische handel", vertelt een anonieme bron. "Bovendien zijn concurrerende marges uit den boze, omdat Philips de grootste klant is." Desondanks bestempelt ING-analist Vrolijk Origin als een top IT-dienstverlener. "Het komt wel goed met het bedrijf. Het zal zich alleen moeten versterken, onder meer door overnames in de Verenigde Staten."

Aanbevelingen

Maar er is voor 'mensenbedrijf' Origin nog veel werk aan de winkel. De bloedgroepen - vooral de creatieve BSO'ers en de meer ambtelijk ingestelde Philips-IT'er - zetten zich nog geregeld tegen elkaar af, zeggen zowel Vrolijk als Ger Klinkenberg, bestuurder FNV Bondgenoten. "Het bedrijf is ook niet goed georganiseerd. Er zijn contracten die niet gunstig uitpakken. De marges zijn te laag", vindt Vrolijk. Bovendien blijken de problemen rond de financiële administratie, waarover Computable in mei 1998 berichtte, bijna twee jaar later nog steeds niet opgelost. Het ingehuurde Kpmg probeert al weer geruime tijd de kar op het juiste spoor te krijgen. OR-voorzitter Van Haasteren meldt dat het adviesbureau aanbevelingen heeft gedaan die inmiddels worden geïmplementeerd. Woordvoerder Toby Ellson wil echter niet ingaan op de rol van Kpmg.
IDC'er Lukacs constateert dat de automatiseerder niet duidelijk voor één richting heeft gekozen'. "Origin Nederland is de motor van het bedrijf, maar haalt veel inkomsten uit detachering. Die markt is in de aanloop naar 2000 hard gegroeid, maar halverwege 1999 ingezakt. Buiten Nederland heeft Origin echter veel geïnvesteerd in het werken op projectbasis, waarmee veel andere IT-dienstverleners succes hebben." Van Joop Sistermans, de nieuwe directeur Origin Nederland, mag worden verwacht dat hij de Nederlandse vestiging minder afhankelijk laat worden van de erp-dienstverlening. De mediaschuwe ex-manager van de overgenomen IT-dochter van Akzo Nobel is haast het tegenovergestelde van zijn voorganger, de begeesterde Leen Zevenbergen. Ingewijden typeren Sistermans meer als een intern bestuurder en een strateeg dan een marketeer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-25T00:00:00.000Z Rik Sanders