Bonden gereserveerd over cao Getronics

Onderhandelingen afgerond middels informeel overleg

De bonden zijn gematigd positief over de nieuwe eenjarige bedrijfs-cao van Getronics. De partijen bereikten hierover toch nog een akkoord. De onderhandelingen zijn afgerond tijdens informele bijeenkomsten tussen personeelsmanager Mattijs Kropholler van Getronics en Gerard van Hees van FNV Bondgenoten.

Het onderhandelingsproces tussen Getronics en de vakbonden is doorspekt met incidenten. Het IT-bedrijf brak in januari de gesprekken zelfs af, nadat bestuurders van de vakorganisaties in Computable hun pessimisme uitspraken over de goede afloop. Kropholler weigerde vervolgens met Gerard van Dijk van de Unie en John Koudys van CNV verder te praten. De vakbonden lieten zich echter niet uit elkaar spelen en wilden het akkoord per se samen ondertekenen. Daarom rondde Van Hees de onderhandelingen af, na ruggespraak met zijn collega's.

Kinderopvang

De vakbonden zijn gematigd positief over het resultaat. Toch konden ze weinig geschilpunten in het voordeel van de bonden beslissen. Zo ontbreekt een regeling voor kinderopvang en is de invoering van flexibele arbeidsvoorwaarden uitgesteld tot 2000. Wel erkent het akkoord de mogelijkheden tot deeltijdwerk. "Het is een behoorlijk resultaat, hoewel niet al onze wensen zijn vervuld", zegt Koudys van CNV. Zijn collega Jeroen Sparla van VHP, die het resultaat neutraal, dus zonder positief advies, aan zijn leden voorlegt, geeft toe dat de wensenlijst verschilt van het bereikte resultaat. "In die zin ben ik wat teleurgesteld."
De huidige overeenkomst loopt tot 1 januari 2000. Normaalgesproken proberen bedrijven cao's voor twee jaar af te sluiten. "Maar, we moeten dit jaar nog veel zaken ontwikkelen", zegt Mattijs Kropholler van Getronics. "We willen een aantal moderniseringen stapsgewijs doorvoeren."
Alle partijen gaan ervan uit dat iedereen weer aanwezig is bij de nieuwe onderhandelingen. "Wat mij betreft is er geen sprake van rancune", zegt Gerard van Dijk, die de reactie van Getronics op zijn uitspraken wel wat overdreven vindt. Ook Kropholler vindt dat alle partijen aan tafel moeten verschijnen. De bonden hopen dat na het vertrek van topman Risseeuw meer ruimte ontstaat voor moderne arbeidsvoorwaarden. "Ik kan me voorstellen dat de sociale infrastructuur binnen Getronics wijzigt. Ik verwacht dat er een beter cao-klimaat ontstaat", aldus Sparla. En Koudys: "Het is bekend dat Risseeuw alles aanstuurt. Ik hoop dat zijn opvolger zich minder met de onderhandelingen bemoeit."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Michiel Couzy