Boonstra wil voorlopig geen divisies afstoten

Grootscheepse reorganisatie bij Philips niet op de agenda

Philips-topman Boonstra ziet ondanks de slechte financiële resultaten voorlopig af van nieuwe grootscheepse reorganisaties. De komende twee jaar zullen geen volledige divisies worden afgestoten. Polygram blijft bij Philips evenals de consumentenelektronica.

De uitverkoop van slecht renderende onderdelen of activiteiten waar Philips te weinig marktaandeel in heeft gaat echter door. Zo worden de chipkaart-activiteiten met hoofdvestiging in Frankrijk verkocht aan het Britse De la Rue.
Philips draait financieel zeer matig. Hoewel de conjunctuur mee zit, werd vorig jaar een verlies van 590 miljoen gulden behaald. Vergeleken met 1995 toen 2,5 miljard gulden werd verdiend, was dat een achteruitgang van meer dan 3 miljard gulden.

Grundig

Voor een deel kwam dit door hoge lasten wegens voorzieningen. In het vierde kwartaal van 1996 werd 725 miljoen gulden ten laste van het resultaat gebracht boven op de 1,8 miljard gulden die al voor reorganisaties was gereserveerd. Het afstoten van het sterk verliesgevende Grundig kost Philips voorlopig nog behoorlijk veel geld.
Het totale bedrijfsresultaat liep door hoge reo rga nisatielasten en kostenstijgingen terug van 4 miljard gulden naar 1,8 miljard gulden. Opvallend is dat alle divisies kampen met een teruglopend resultaat. De sector componenten en halfgeleiders zag het bedrijfsresultaat teruglopen van 2,2 miljard naar 1,5 miljard gulden. Dat is overigens 82 procent van het totale bedrijfsresultaat na reorganisatievoorzieningen. Philips verdient eigenlijk alleen nog fors aan de chips, zij het niet meer zoveel als in 1995.
De sector Software en Service behaalde een bedrijfsresultaat van 490 miljoen gulden. In 1995 was dat nog 886 miljoen gulden. Verliezen bij Origin, een winstdaling van 18 procent bij Polygram en slechte cijfers bij de media-divisie deden het resultaat daar teruglopen.

Geruchten

Boonstra had tijdens de toelichting zijn handen vol aan het ontzenuwen van geruchten. De twee vooraanstaande bestuurders H. Bodt en J. Tollenaar blijven op hun post. Wel vertrekt Frank Carruba uit de Raad van Bestuur. Deze Amerikaan die destijds van Hewlett-Packard was aangetrokken, gaf leiding aan de R&D-activiteiten van Philips.
Het vertrek van ex-topman Jan Timmer uit de Raad van Commissarissen deed meer stof opwaaien. Timmer is in zijn wiek geschoten door de harde kritiek aan zijn adres. Veel van wat Timmer aanpakte, blijkt thans een fiasco. De interactieve CD is op sterven na dood, de DCC is een flop, van hdtv horen we weinig, terwijl het media-avontuur Philips alleen maar geld heeft gekost. De kabelnetten renderen slecht, terwijl de Superclub wordt opgeheven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.