Sema in Amerikaanse handen

Schlumberger wil de Franse/Engelse automatiseerder Sema overnemen. Het Amerikaanse technologieconcern ontpopt zich meer en meer als een ict-speler.

Het overnamebod bedraagt 3,6 miljard pond, zo'n 12,4 miljard gulden. Schlumberger betaalt 6,9 miljard uit eigen zak; het resterende bedrag is een lening. Sema telt bijna 22 duizend medewerkers. De omzet bedroeg vorig jaar 5,2 miljard gulden. Schlumberger heeft 63 duizend werknemers in ruim honderd landen en een omzet van bijna 23 miljard gulden. Het bedrijf levert technologische oplossingen voor de energiesector, waaronder de oliewinning, en smartcard-toepassingen. Het bouwt ook netwerken voor internet en mobiele telefonie.

Olie en nuts

Schlumberger krijgt vanuit de olie-industrie steeds meer te maken met de vraag naar geïntegreerde ict-oplossingen. Daarnaast heeft het een grote klantenbasis in de nutssector. Met de inlijving van Sema haalt het it-dienstverlening in huis en versterkt het zijn positie in die sector. Sema heeft veel nutsbedrijven als klant en is ook gespecialiseerd in het bedienen van de telecombranche. De automatiseerder kampte met tegenslag door de tegenvallende vraag in de branche en de teleurstellende prestaties van het overgenomen LHS, een Amerikaanse leverancier van factureringssystemen. Belangrijke aandeelhouders zijn France Telecom (16,8 procent) en de Franse bank BNP Paribas (5,1 procent).
De aankoop van Sema past ook in het streven van Schlumberger om minder afhankelijk te zijn van de inkomsten uit de olie-industrie en energiesector. Het breidt daarom zijn ict-activiteiten uit. Naast Sema kocht het concern laatstelijk de chipkaartdivisie van Bull.
In Nederland is het bedrijf nauwelijks bekend, al is het wel it-partner van de energiebeurs Amsterdam Power Exchange. Er werken in het kantoor in Weesp ruim 115 mensen. De omzet in de Benelux is zo'n 135 miljoen gulden.
 
 
In vogelvlucht
1958: Oprichting Sema: Société d'Economie et de Mathématiques Appliquées
1962: Oprichting van het Britse Cap (Computer Analysts and Programmers Group)
1988: Geboorte Sema Group na fusie tussen Sema Metra en Cap Group
1992/93: France Télécom wordt aandeelhouder en partner
1995: Cap Gemini verkoopt belang in Sema Group
1998: Sema wordt it-partner voor de Olympische Spelen 2002-2008
2000: Sema koopt voor 4,7 miljard dollar het Amerikaanse LHS
2000: Financiële problemen door tegenvallers, Sema Group wordt Sema
2001: Schlumberger wil Sema overnemen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.