Strijdgewoel rond IT-takken uvi's

Automatisering ABP/Uszo en SFB nog niet in de verkoop

Wie wordt de grootste automatiseerder op het gebied van de sociale zekerheid? De strijd zal zich toespitsen op Relan ICT, nu andere IT-afdelingen van uitvoeringsinstanties niet in de etalage staan.

Het kabinet wil alle uitvoeringsinstanties (uvi's) op het gebied van de werknemersverzekeringen wao en ww onderbrengen in een grote staats-uvi. Wie daarvoor de automatisering mag regelen, is de koning te rijk. Volgens woordvoerder Paul Kwakkenbos van Pink Roccade ondervindt zijn bedrijf vooral concurrentie van CMG, Cap Gemini, Origin en Getronics. Pink Roccade deelde de eerste klap uit met de melding dat het IT-dochter ASZ (1000 medewerkers) van de GAK Groep wil overnemen. Relan, het moederbedrijf van de twee uvi's Guo en Cadans, meldde in een reactie dat het overweegt automatiseringsdochter Relan ICT (450 medewerkers) van de hand te doen. Pink Roccade, vorig jaar betrokken bij het Jaar 2000-project van Relan, aast ook op deze IT-dochter.
Cees Zaal, manager director van CMG, verwacht dat een overname van Relan ICT door Pink Roccade op bezwaren kan stuiten. "Er onstaat dan bijna een monopoliepositie. De politiek zal zich hierover moeten uitspreken." CMG, dat nu nog werkt voor alle vijf de uvi's, volgt de ontwikkelingen op de voet, aldus Zaal. "Wij willen onze positie behouden. We voeren echter nog geen formele onderhandelingen met Relan." Cap Gemini is volgens woordvoerder Bart Sikking om twee redenen geïnteresseerd in de overname van IT-afdelingen van uvi's. "Wij hebben een divisie sociale zekerheid en beschikken over een aparte uitbestedingspoot, Information Systems Management."

ABP/Uszo en SFB

Behalve ASZ en Relan ICT bestaan er nog automatiseringsactiviteiten bij de uvi ABP/Uszo en die van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB). De automatisering van ABP/Uszo wordt uitgevoerd door Concern Information Systems (700 medewerkers), een afdeling van de Stichting Pensioenfonds ABP. CIS voert 70 procent van haar werkzaamheden uit voor ABP en 30 procent voor de uvi. Een zegsman van de stichting meldt dat "mocht er een mono-uvi komen, wij er van uitgaan dat het CIS doorgaat met de werkzaamheden voor Uszo."
Een woordvoerster van SFB Groep laat weten dat er nog geen plannen zijn voor de verkoop van de automatiseringsafdeling. Dit heeft volgens haar te maken met het feit dat er geen aparte groep automatiseerders is die voor de uvi werkt. "De 206 IT-medewerkers vallen onder SFB Diensten. Zij voeren ook activiteiten voor andere SFB-onderdelen uit, zoals de verzekeringsmaatschappij en de arbodienst. De onderdelen gebruiken ook een gezamenlijke premie-inningssysteem." SFB Diensten werkt nauw samen met Cap Gemini en Oracle.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-18T00:00:00.000Z Rik Sanders