Sancties tegen Microsoft naderbij

Het recente geklungel van Microsoft in de rechtszaal heeft maatregelen tegen de onderneming dichterbij gebracht. Ingewijden gaan ervan uit dat de software-fabrikant de zaak zal verliezen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en negentien staten proberen al maanden aan te tonen dat Microsoft een monopolist is, die zijn dominante positie misbruikt om andere markten te veroveren, zakenpartners onder druk te zetten en concurrenten te bedreigen. De aanklagers buigen zich nu steeds vaker over de vraag wat er moet gebeuren als de rechter hen in het gelijk stelt. De rechtszaak verloopt namelijk gunstig voor het ministerie.
De meest genoemde maatregelen zijn de opsplitsing van Microsoft in zelfstandige 'Baby Bills' die met elkaar concurreren, of de verdeling van het bedrijf in een tak voor besturingssystemen en één voor applicaties. Microsoft zegt tegen de buitenwacht dat het geen rekening houdt met dit soort scenario's. Topjurist Brad Smith van de onderneming heeft wel tegen Computable gezegd dat dit soort remedies geen steun vinden in het recht.

Druk uitoefenen

De getuigen van Microsoft zijn nog niet in staat geweest de beschuldigingen van de aanklagers overtuigend van de hand te wijzen. De medewerkers van de onderneming konden niet ontkennen dat Microsoft druk heeft uitgeoefend op America Online en andere klanten om de browser van Netscape te laten vallen en te kiezen voor Internet Explorer. Bovendien klungelde de software-fabrikant met video's, waardoor de bewijsvoering in het water viel.
De advocaten van het bedrijf geven de moed niet op. Hun hoop is gevestigd op John Rose, vice-president van Compaq. Hij verscheen deze week als getuige van Microsoft. Rose moest aantonen dat Compaq en zijn klanten profiteren van de integratie van Internet Explorer en Windows. Bovendien verklaarde de getuige dat een dispuut tussen Compaq en Microsoft in 1996 niets met Netscape te maken had. Volgens de juristen van het ministerie probeerde Microsoft destijds te voorkomen dat Compaq voor de browser van Netscape zou kiezen. Of deze verklaringen voldoende zijn om de zaak van Microsoft te redden, valt te betwijfelen.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-19T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.