Datelnet tekent drie cao's

    Telecomleverancier Datelnet en de vakbonden FNV, CNV en De Unie hebben drie cao's ondertekend. De onderneming zet met de nieuwe overeenkomst een grote stap in de richting van flexibele arbeidsvoorwaarden. De handtekeningen onder de cao's vormen het definitieve einde van de reorganisatie bij Datelnet.

Het bedrijf heeft aparte overeenkomsten opgesteld voor de drie divisies; projecten, producten en professionals. Deze onderdelen zijn allen op een andere markt actief. Datelnet heeft deze indeling bij de laatste reorganisatie doorgevoerd. "Voorheen was er sprake van een kluwe aan activiteiten. Dat hebben we nu ontrafeld in divisies die zich richten op verschillende markten en dus verschillende cao's nodig hebben", aldus directeur Strategie Pieter van Hoogstraten.
De bonden waren niet direct overtuigd van de noodzaak om drie aparte overeenkomsten af te sluiten. Dit heeft de nodige discussie veroorzaakt, maar uiteindelijk wist Datelnet de vakorganisaties toch te overtuigen.
 
De onderhandelaars hebben cao's 'à la carte' afgesloten. Dat wil zeggen dat de medewerkers zelf voor een deel hun voorwaarden mogen invullen. De werknemers krijgen een spaarbankboekje, waarop ze geld kunnen sparen tegen inlevering van vakantietoeslag, flexdagen en ter compensatie van overuren. Het is mogelijk dat het personeel dit gespaarde bedrag later opneemt in de vorm van vrije tijd, geld, opleidingen, pensioen of een PC.
Datelnet heeft zelf een spaarbankboekje geopend voor een goed doel. Per werknemers stort het bedrijf 25 gulden. Dit boekje heeft ook een voorbeeldfunctie voor de werknemers die met de nieuwe arbeidsvoorwaarden moeten leren omgaan. Door deze flexibele cao moet wel de salaris- en personeelsadministratie worden aangepast.
Ook zijn er regelingen omtrent kinderopvang, premiesparen en prestatiebeloning in het leven geroepen. De cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 1999 en heeft een looptijd van één jaar. Datelnet telt momenteel 1300 werknemers. Het telecombedrijf verwacht in 1999 te groeien naar 1800 mensen.  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-19T00:00:00.000Z Michiel Couzy