Baan investeert extra in onderzoek

Baan Company wil de R&D-activiteiten extra opvoeren. Ondanks de sterk stijgende verkopen zullen de uitgaven voor onderzoek als percentage van de omzet omhoog gaan. Vorig jaar werd 12 procent van de omzet aan speurwerk uitgegeven, dit jaar moet dat zelfs tot 14 procent uitgroeien. Ook de marketing-inspanningen worden verhoudingsgewijs nog iets zwaarder.

In het lopende kwartaal ligt het accent duidelijk op zaaien en niet zozeer op oogsten. Dit vertaalt zich in de omzet, die wel beduidend boven het niveau uit dezelfde periode van 1996 ligt, maar lager dan het goede laatste kwartaal van 1996. Dit bleek tijdens een toelichting op de overigens uitstekende jaarcijfers van Baan. De Gelderse multinational loopt als een trein. De gebroeders Baan zijn daar ook duidelijk trots op. De nettowinst over het vierde kwartaal van 1996 bedroeg 15,8 miljoen dollar. Dat is meer dan over heel 1995 werd verdiend.

Record-kwartaal

Voor de zevende achtereenvolgende keer werd qua omzet een record-kwartaal geboekt. De omzet over het vierde kwartaal bedroeg 123,9 miljoen dollar, 64 procent meer dan in dezelfde periode van 1995.
De topman van de software-onderneming weigerde een winstvoorspelling te doen. "We zijn vrij positief over de komende jaren," was het enige dat Jan Baan wilde zeggen. Zijn voorzichtigheid vloeit niet voort uit bescheidenheid, maar uit de angst de Amerikaanse Nasdaq-beurs teleur te stellen. Als optimistische uitspraken later niet volledig worden waargemaakt, dan pleegt de beurs meedogenloos te 'corrigeren'. Een koersval en dito imagoverlies is de hoge tol, die jonge beursfondsen dan moeten betalen. Baan is zich van dat gevaar bewust. Vandaar dat hij zuinig is met voorspellingen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Correspondent