T-Systems moet de wereld rond

Nederlandse vestiging: geen overnames, maar autonome groei

Verkoop van T-Systems is niet aan de orde. Dat verklaarde Kai-Uwe Ricke, bestuursvoorzitter van Deutsche Telekom, op een internationale persconferentie vorige week. "Wel zoeken we naar partners om onze afzonderlijke activiteiten te versterken."

Begin januari gonsde het gerucht dat Cap Gemini Ernst & Young de ict-divisie van Deutsche Telekom zou overnemen. Beide partijen zouden het uiteindelijk niet eens zijn geworden over de financiële voorwaarden. Het zou geen onlogische keuze zijn geweest: tot in 1997 hadden Debis en Cap Gemini Sogeti nog een wederzijds belang in elkaar.
Ricke verklaarde vorige week echter dat er geen sprake van kan zijn dat het ict-bedrijf wordt verkocht. Wel stelde hij dat er naar partners wordt gezocht ter versterking van de vier pijlers: desktopdiensten, systeemintegratie, computerhosting en netwerkdiensten. "Alle opties staan open, maar in alle gevallen blijft T-Systems de meerderheidsaandeelhouder. Het bedrijf moet sterker worden om multinationals beter te bedienen en meer te binden aan Deutsche Telekom."

Mondiaal

Deutsche Telekom kocht in 2000 Debis Systemhaus van Daimler Chrysler en voegde het samen met zijn eigen ict-huis Detesystem en telecomdochter Detecsm tot T-Systems. Daarmee creëerde de toenmalige DT-topman Ron Sommer Europa's tweede ict-dienstverlener (achter IBM) met een sterke focus op telecommunicatie (cijfers 2001:11,9 miljard euro, 43.500 medewerkers). Het ict-bedrijf kampt echter met het probleem dat 85 procent van de omzet uit Duitsland komt (30 procent komt van DT en 6 procent van Daimler Chrysler). Bovendien, meldt een zegsman, kent de onderneming een sterke positie in Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland en Oostenrijk, maar niet in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Wil T-Systems mondiaal een afdekkende dienstverlening kunnen aanbieden, dan zal het in ieder geval in die twee landen moeten groeien. T-Systems heeft al een samenwerkingsverband met de Amerikaanse pc-leverancier Dell gesloten.

Umts or not umts: that's the question! Op de persbijeenkomst van Deutsche Telekom in Berlijn stond de toekomst van umts centraal. Tijdens een forumdiscussie traden zes topmannen aan en een analist van Forrester. Waar de zakenlieden nog steeds bleken te geloven in het succesvol exploiteren van umts-toepassingen, vond de analist de investeringen in deze, in zijn ogen alweer achterhaalde 3g-technologie weggegooid geld.
De man die deze internationalisatieslag moet trekken is de per 1 februari aangetreden topman Konrad Reiss (jaargang 1957). Hij is geen onbekende. In 2000 was hij verantwoordelijk voor Debis IT Services/ Systemhaus. Na de overname door Deutsche Telekom verliet hij Debis. Nu is hij terug als bestuursvoorzitter van T-Systems en lid van de raad van bestuur van DT. Een saillant detail is dat Reiss jarenlang topfuncties bij Cap Gemini bekleedde.

Andere wind

In Nederland is T-Systems sinds 2001 actief. Het voert een andere koers dan Debis, laat directeur Jos Bosman weten. Debis IT Services streefde naar een positie in de top tien van ict-dienstverleners. De grote overname bleef echter uit, waarna de firma sinds het in T-Systems is getransformeerd op eigen kracht wil doorgroeien. Bosman wijst erop dat de strategie van T-Systems ook meer gericht is op het aanbieden van een internationale, integrale dienstenportfolio aan grote bedrijven. Lokale overnames passen hier minder in. Dat is ook de reden dat kantoorautomatiseerder Marketech uit Purmerend, dat in 1999 werd overgenomen, medio 2002 weer is afgestoten.
Bij T-Systems Nederland met een hoofdkantoor in Vianen werken momenteel 280 mensen (in 2001 nog 430 werknemers). De omzet in 2002 bedroeg 45 miljoen euro.

 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.