Sema Group in de etalage

IOC nog niet in paniek over moeilijke tijden ict-sponsor

Na ICL, Unisys, Getronics en Bull verkeert er weer een it-dienstverlener in de problemen. De Frans-Engelse Sema Group geeft toe dat het met diverse partijen heeft gepraat over een eventuele overname. Onder analisten is het Frans-Amerikaanse technologieconcern Schlumberger favoriet. Een verkoop zou geen gevolgen hebben voor het grote sponsorcontract met het Internationaal Olympisch Comité.

Schlumberger begint zich steeds meer als redder in nood van slechtlopende IT-bedrijven te ontwikkelen. Het technologieconcern - gespecialiseerd in chipkaart- en olieveldtechnologie - kocht vorige maand reeds de smartcard- en terminaldivisie van het verlieslijdende Bull. Volgens internetnieuwsdienst Computergram zou Schlumberger een lening van drie miljard dollar willen aangaan om de overname te financieren. Het bedrijf zelf weigert commentaar.
Er zijn meer kapers op de kust. Andere namen die circuleren, zijn Cap Gemini Ernst & Young, Logica en EDS. Getronics is in het verleden vaak aangeduid als mogelijke overnamekandidaat om zijn witte vlekken in Frankrijk en Duitsland op te vullen. Alleen is de overnamekas na de acquisitie van Wang Global en de slechte resultaten in 2000 amper gevuld.
Sinds vorig jaar wordt regelmatig gesproken over een overnamestrijd op de markt voor systeemintegrators. Vooral de firma's met een sterk technische inslag, die moeite hebben om aan personeel en klanten te komen, lijken rijp voor verkoop. De naam Unisys duikt in dit verband regelmatig op. Eerst zou het door Deutsche Telekom worden gekocht, recent hangt de naam van IBM in de lucht. De berichten zijn echter nooit bevestigd.

Molensteen

De eerste onheilstijdingen van de Sema Group kwamen in november 2000. De resultaten vielen in de tweede helft tegen. Het IT-bedrijf weet dit aan de tegenvallende prestaties van het overgenomen LHS. Dit bedrijf uit Florida levert facturerings- en relatiebeheeroplossingen voor de telecommunicatiemarkt. Na de overname zakte de vraag naar dit soort oplossingen echter in. Bovendien had Sema 4,7 miljard dollar over voor het bedrijf, een erg hoog bedrag dat waarschijnlijk is betaald omdat het per se een ingang op de Amerikaanse markt wilde creëren. Dit miljardenbedrag hangt inmiddels als een molensteen om Sema's nek. Het automatiseringsbedrijf zag topman Pierre Bonelli in januari aftreden en nam de zakenbank Rothschild & Credit Suisse First Boston in de arm als financieel adviseur. Het bedrijf wil fors bezuinigen op de operationele kosten en slechtlopende activiteiten afstoten.
Sema behoort tot de subtop van IT-dienstverleners. Het biedt advisering, systeemintegratie, uitbesteding en softwareoplossingen aan. Het telt 21.duizend medewerkers en heeft een omzet van ruim twee miljard dollar. Het bedrijf bleek vorig jaar de verrassende opvolger van IBM te zijn als systeemintegrator van vier Olympische Spelen tussen 2002 en 2008. Naar verluidt bedraagt de contractwaarde 220 miljoen dollar. Hoeveel Sema daarvan als sponsor voor zijn eigen rekening neemt, is niet bekend. Het IT-bedrijf, dat afgelopen zomer in Sydney als onderaannemer van IBM proefdraaide, denkt door deze opdracht zijn naamsbekendheid in de Verenigde Staten te kunnen verhogen. Een eventuele verkoop kan roet in het eten gooien. Het IOC gaat er in ieder geval van uit dat het contract gewoon uitgediend wordt, desnoods onder de vlag van de opkoper, zo laat marketingdirecteur Michael Payne desgevraagd weten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.