Newion start met Fries kapitaal

Nom en Friesland Bank Investments grootaandeelhouders nieuwe durfkapitalist

Het in Heerenveen gevestigde Newion Investments is een nieuwe onderneming van durfkapitaal die zich vooral richt op snel groeiende ict-ondernemingen. De durfkapitalist is ontstaan uit het verzelfstandigen van de ict-portefeuille van de investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, de Nom.

De huidige portefeuille omvat zestien ondernemingen die in personeelsomvang uiteenlopen van tien tot vijfhonderd werknemers. Newion Investments investeert in Nederlandse en Europese ict-ondernemingen die actief zijn op de zakelijke markt en snel willen groeien. Behalve met kapitaal zal de durfkapitalist deze ondernemingen ook helpen met het openen van buitenlandse vestigingen.
Newion investeert in ict-ondernemingen met intellectueel eigendom en in bedrijven die actief zijn in bijvoorbeeld it-consultancy. Daarbij stelt het als voorwaarde dat bedrijven die aankloppen voor geld de potentie hebben de top vijf in hun marktsegment te bereiken. De investeringen die Newion verstrekt, beginnen bij 200.000 euro, en kunnen oplopen tot twee miljoen euro. In overleg met de aandeelhouders zijn grotere investeringen mogelijk.
Naast de Nom is de andere grootaandeelhouder Friesland Bank Investments, het participatiebedrijf van de Frieslandbank. F. van Lanschot Bankiers en een groep van informal investors zijn medeaandeelhouders. Deze laatste groep houdt zich ook bezig met het ondersteunen en begeleiden van ondernemingen. Verder heeft Newion verschillende samenwerkingsverbanden om bedrijven te helpen met hun internationale expansie.
Grootaandeelhouder Friesland Bank Investments zegt met haar participatie in Newion in te kunnen spelen op de toenemende behoefte aan kapitaal bij ict-ondernemingen; zelf wil het ook in deze markt aanwezig zijn. Naast de participatie in Newion heeft Friesland Bank Investments 380 miljoen gulden geïnvesteerd in 58 ondernemingen en is de investeerder van plan zijn portefeuille flink uit te breiden.
De Nom heeft 181 miljoen gulden geïnvesteerd in 131 bedrijven. Deze ontwikkelingsmaatschappij verschaft risicodragende financiering en verleent diensten aan ondernemingen die zich (gaan) vestigen in Groningen, Friesland of Drenthe.
Het verstrekken van risicodragende financiering kan door aandelenkapitaal, eventueel in combinatie met achtergestelde leningen. De Nom richt zich op het financieren van sterke groei van bedrijfsactiviteiten, 'joint ventures', management- buyouts en aandelenoverdracht bij bedrijfsopvolging.
Daarnaast zijn er kredieten beschikbaar voor stimulering (maximaal 200 duizend gulden) en innovatie (maximaal 60 duizend gulden) voor doorstartende ondernemers en innovatieve activiteiten binnen bestaande ondernemingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-09T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.