Offline: Van harte, Hal!

Kunstmatige intelligentie: dertig jaar geleden en nu. "Goedemiddag, heren. Ik ben een HAL 9000 computer, serienummer 3; ik ben op 12 januari 1997 in produktie genomen in de HAL-fabriek te Urbana, Illinois."

Op deze manier introduceerde 's werelds beroemdste computer zichzelf in de roman '2001' van Arthur C. Clarke. In de filmversie van '2001', die in 1968 uitkwam, trok Stanley Kubrick nog eens vijf jaar van HAL's geboortedatum af - misschien, speculeerde Clarke, om de dood van de computer aan het einde van de film meer gewicht te geven door zijn levensduur kunstmatig te verlengen. Maar vijf of nul jaar, 12 januari is HAL's verjaardag. Om dit heuglijke feit te vieren verzamelde David Stork een aantal goeroes op het gebied van de kunstmatige intelligentie en stelde ze een voor de hand liggende vraag: hoe ver zijn we nog van een echte HAL verwijderd? Het resultaat is een fascinerend boek (* HAL's Legacy: 2001's Computer as Dream and Reality, MIT Press, 382 pagina's).

 


De oorspronkelijke uitgever van deze vertaalde bijdrage geeft geen toestemming voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z The Economist