Recordaantal fusies in Verenigde Staten

Vorig jaar is in de Verenigde Staten een record aantal fusies en overnames gevestigd. Het adviesbureau voor investeringen, Houlihan Lokey, telde 7772 publiekelijk aangekondigde transacties rond Amerikaanse bedrijven, culminerend in een recordwaarde van 6,535 biljoen dollar.

Dat betekent dat er in 1997 dagelijks voor 1,79 miljard dollar in samensmeltingen en acquisities werd gehandeld. Ter vergelijking: in 1996 waren er 5836 zaken met een totaalwaarde van 4,666 biljoen dollar.
Onder die bijna 8000 transacties zaten 120 mega deals, die elk een waarde van één miljard dollar of meer vertegenwoordigden. Het allergrootste bod kwam op naam van het telecommunicatiebedrijf Worldcom, dat 36,59 miljard neerlegde voor MCI. De financiële sector nam 17 procent van de transacties voor zijn rekening en was daarmee het meest actieve marktsegment. Op nummers twee en drie staan de consultancy- en advieswereld en de telecommunicatie.
Een andere investeringsfirma, Painewebber, voorspelt dat ook in 1998 veel fusies en overnames worden kortgesloten. Drijfveren zijn grootschaligheid, het kopen van technologie, internationale expansie en het afkopen van concurrentie. Daarbij zijn enkele grote bedrijven uit de IT-markt betrokken. Het kantoor verwacht dat bedrijven, die zich veel met technology bezighouden, lonken naar contentproviders, zoals America Online. Verder zal het gaan om ondernemingen die actief zijn in het hogere segment van de markt en willen groeien door het overnemen van IT-aanbieders van bedrijfsbrede systemen en diensten aanbieden. Tot de kandidaten behoren Baan, Data General, Digital, Peoplesoft, Stratus en Vantive. Verder gelooft het investeringskantoor dat telecommunicatiebedrijven hun oog laten vallen op aanbieders van netwerkproducten, zoals Ascend, Bay networks, Cabletron en Fore.   RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.