De A van Accenture

"Met nieuwe naam maken we een eind aan de verwarring"

Op last van de Colombiaanse arbiter Guillermo Gamba moest Andersen Consulting per 1 januari 2001 een andere naam krijgen. Dat is Accenture geworden. Volgens Hendrik-Jan Blom, een van de partners, betekent de nieuwe naam meer dan oude wijn in nieuwe zakken.

Blom kan goed leven met de beslissing van Gamba, ondanks dat daarmee de jarenlange investeringen in de merknaam Andersen Consulting voor niets zijn geweest. "Er bleek op de markt een permanente verwarring te bestaan over ons bedrijf en Arthur Andersen. Met de invoering van de naam Accenture is daar een eind aan gemaakt."
Accenture voert intensief campagne op radio en tv en presenteert zich hierin als een compleet nieuw bedrijf met vijf hoofdactiviteiten: consulting, technologie, allianties, uitbesteding en durfkapitaal. Wie beide bedrijven met elkaar vergelijkt, ziet - behalve de nieuwe naam - geen duidelijke verschillen. Is dat geen misleidende voostelling van zaken? Blom vindt van niet. "Wij opereren nu fundamenteel anders, omdat we los zijn komen te staan van de audit-, accounting- en tax-kant van Arthur Andersen. In de oude situatie was het bijvoorbeeld in de Verenigde Staten onmogelijk om zaken te doen met een financiële dienstverlener waar ons toenmalige zusterkantoor auditor voor was." Daarnaast benadrukt hij dat de balans in de activiteiten sinds een jaar aan het veranderen is. "Wij zijn van oorsprong actief als consultant. Later kwamen daar uitbesteding en technologie bij. Sinds vorig jaar bewegen we ons ook op het terrein van wat wij noemen ventures en alliances. Deze veranderingen willen we nu duidelijk maken."

Gebakken lucht

Ventures zijn bij Accenture investeringen in ict-activiteiten die voornamelijk op het vlak van e-handel liggen. Volgens Blom gaat het uitstekend met dit fonds. "Ons portfolio, waarmee we in maart 2000 begonnen zijn, is meer dan 10 procent in waarde gestegen. Ter vergelijking: de Nasdaq is in dezelfde tijd in waarde gehalveerd. Mijn verklaring hiervoor is dat onze mensen uit ervaring weten hoe software werkt. Ze weten vaak of leveranciers gebakken lucht verkopen."
Een andere nieuwe activiteit zijn de allianties. Dit zijn langdurige samenwerkingsverbanden om de eigen dienstverlening te versterken, zoals de joint venture met Microsoft. Het verschil met het durfkapitaal is dat Accenture met die laatste poot geld wil verdienen, maar er na een paar jaar weer uitstapt.

Timmeren

Blom wijst er voorts op dat een naamsverandering van de ene op de andere dag kan helpen om je onderneming beter te profileren. "Ik word nog steeds regelmatig gebeld door bedrijven die advies vragen over uitbesteding. Als ik ze dan vertel dat wij ook uitbestedingsactiviteiten kunnen uitvoeren, zijn ze van dat laatste niet op de hoogte."
Hij vindt dat Accenture zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie. "Onze oorsprong is niet de automatisering, maar de consultancy. Wij opereren vanuit de adviespraktijk over de hele breedte van de markt en integreren strategie, technologie, bedrijfsprocessen en verandermanagement. Bij onze concurrenten mis ik deze integratiecomponent om een strategie handen en voeten te geven." In zijn ogen hebben zij hun advieswerk als het ware bovenop de technische praktijk gelegd door het zelf op te bouwen (bijvoorbeeld IBM) of te kopen (EDS/AT Kearney, Cap Gemini/Ernst & Young Consulting).
De Accenture-partner toont zich verbaasd over de verhalen dat de IT-industrie in een malaise verkeert door een post-millennium-dip en het stilleggen van investeringen in e-handel. "Wij merken niets van een neergang. Uit de voorlopige cijfers van 2000 blijkt dat Accenture met dubbele cijfers is gegroeid. De millenniumschoonmaak was nodig, maar mijn indruk is dat er nog volop wordt gebouwd en getimmerd in de it. Ons grootste probleem blijft nog steeds het binnenhalen van goede medewerkers. Er werken nu ruim achthonderd mensen bij Accenture, maar we kunnen er zeker driehonderd bij hebben."

Overnames

Terugkijkend op de scheiding met Arthur Andersen zegt Blom dat dit in Nederland niet echt een brandende kwestie was. "De persoonlijke relatie tussen de partners van Andersen Consulting en Arthur Andersen is altijd uitstekend geweest. De verhoudingen zijn nu alleen strikt zakelijk geworden. Elders in de wereld kwamen consultants elkaar wel tegen als concurrent en onderlinge concurrentie binnen één organisatie werkt nu eenmaal niet. Maar het eigenlijke probleem was dat na de splitsing in 1989 het overkoepelende Andersen Worldwide de uitvoering van de afspraken niet controleerde."
Accenture werkt in Nederland voor grote bedrijven uit de financiële wereld, nutssector, telecom en industrie. Net als in een aantal andere landen in Europa wil het bedrijf tot de top drie van ict-dienstverleners behoren. Om dat te bereiken zijn overnames onvermijdelijk, maar dat kan nu niet. "Nu zouden overnames door de partners zelf moeten worden betaald. We zoeken naar een structuur waarbij we extern kapitaal kunnen aantrekken voor de financiering van acquisities en investeringen", aldus Blom.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.