Adviespraktijken prooi voor IT-bedrijven

Pricewaterhouse Coopers en IBM willen niet ingaan op verkoopgerucht

Pricewaterhouse Coopers bezint zich op een herstructurering. Daarbij zwellen de geruchten aan dat het kantoor op zoek is naar een koper voor zijn adviesdiensten, als reactie op de gesprekken tussen Cap Gemini en Ernst & Young. De naam IBM valt steeds vaker, maar Big Blue weigert ieder commentaar.

Pricewaterhouse Coopers (PWC), de grootste accounting- en consultancyfirma van de Verenigde Staten, ontstond op 1 juli 1998 na de fusie tussen Price Waterhouse en Coopers & Lybrand. Het stelde vorig jaar een werkgroep samen die onderzoekt of het zijn consultancy-arm geheel moet loskoppelen van de accountantsdivisie, mede om potentiële conflicten te voorkomen. Verkoop aan een automatiseerder zou dan een volgende stap kunnen zijn. PWC heeft de computernieuwsdienst Vnunet.com desgevraagd gezegd dat alle opties nog openstaan. Het bedrijf doet echter het bericht, dat IBM de overnamekandidaat zou zijn, af als een gerucht. Een alliantie met IBM of een andere grote automatiseerder maakt het voor PWC eenvoudiger om Internet-strategieën voor niet-technologische bedrijven uit te stippelen. Het kantoor is de laatste maanden opvallend actief in het optuigen van een wereldwijde Internet-dienstverlening.

Samenwerken

IBM voegde onlangs zijn Global Services Consulting Group samen met zijn integratiediensten-divisie tot de zogeheten Business Innovation Services. Volgens een zegsvrouw van IBM Nederland kan de automatiseerder op deze manier klanten van het begin tot aan het eind van een proces begeleiden. De integratie lijkt eerder een reactie op de bewegingen die concurrenten als Cap Gemini, EDS en Origin maken op het gebied van elektronische handel. Zij concentreren steeds meer Internetactiviteiten in aparte divisies om de concurrentiestrijd met nieuwe Internetdienstverleners aan te kunnen.
Ook de advies- en accountancykantoren zien zich geconfronteerd met een grote vraag bij klanten naar Internetoplossingen. Ze zoeken daarvoor steun bij IT-bedrijven, zoals Kpmg van netwerkbedrijf Cisco krijgt. Het bureau heeft inmiddels gemeld dat het nu formeel Kpmg Consulting heeft opgericht. Hierin heeft Kpmg een belang van 80,1 procent en Cisco 19,9 procent. Uiteindelijk zal Kpmg Consulting naar de beurs worden gebracht. Eind vorig jaar bleek Cap Gemini een (nog niet officieel) bod van 4,8 miljard dollar te hebben uitgebracht op de consultancypraktijk van Ernst & Young. De woordvoerders van Cap en Ernst & Young in Nederland kunnen weinig loslaten over de status van de huidige gesprekken. Bij het Nederlandse kantoor van Ernst & Young werken duizend consultants, waarvan 250 expliciet op IT-gebied. Bij Cap Gemini Nederland zijn zo'n 7500 medewerkers in dienst.

Buitenbeentje

Andersen Consulting neemt in dit geheel een aparte positie in. Hoewel het bedrijf vaak wordt genoemd in de rij met andere accountants- en advieskantoren hoort het bedrijf eerder thuis bij IT-dienstverleners als IBM, EDS en Cap Gemini. Volgens zegsman Walter Wassenaar van het Nederlandse kantoor bevinden de bureaus zich in een slag die zijn bedrijf al zo'n tien jaar geleden heeft gemaakt. "Toen splitste Andersen zich op in een consultancy-gedeelte en een accountantsstuk, Arthur Andersen". Op de vraag of Andersen Consulting op zoek naar is een partner geeft Wassenaar geen commentaar. Andersen Consulting richtte eind 1999, net als EDS, een investeringsdivisie op voor Internetbedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-04T00:00:00.000Z Rik Sanders